Már február végére elolvadt az idei, jellemzően 6-12 százalékos áremelések hatása a közétkeztetési piacon, ahol már a múlt év végén 17 százalékos költségnövekedést érzékeltek a szereplők egy szakmai felmérés szerint. Az idei évbe emiatt már eleve a szükségesnél kisebb árkorrekcióval fordultak a vállalkozások, amelyek az időközben kirobbant háború hatásával is gyorsan szembesültek - nyilatkozta a VG-nek Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője. Nem titkolta, hogy

 már tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges és indokolt, 

ami azóta történt az élelmiszer- és energiapiacon, az olyan mértékű önköltség növekedést hozott, hogy az egyes cégeket már veszteségbe taszított. A szerencsésebbek, azaz a nagyobb, több lábon álló vállalatok esetében “csak” a nyereség nagy részét vagy egészét zabálta fel a brutális drágulás. 

2021.05.18. Szombathely Május 3. vasárnapja a lisztérzékenység világnapja. Sokak fejében gyermekkori betegségként él az egész életen át tartó diétát, nagy fegyelmezettséget igénylő kór, pedig az esetek zömét fiatal felnőttkorban ismerik fel. Gasztroenterológust, érintett családot és táplálkozási tanácsadót is kérdeztünk. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: A lisztérzékeny gyerekek, mint Henc Zsóka (középen) nem ülnek külön asztalnál az iskolában
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Kivételesen senki sem vitatja, hogy jelentős áremelésekre van szükség, hiszen mindenki a saját pénztárcáján is érzékeli a drágulást az élelmiszerüzletekben, látja azt is, hogy mennyivel emelkedtek az éttermi árak, és az is átlépte májusban a 10 százalékos lélektani határt. A látható, illetve érzékelhető drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy nem tud kigazdálkodni már. Egyelőre - mint azt Sáfár Ferenc elmondta - átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással.

Ősztől egy iskolai ebédért teljes áron 800-900 forintot, így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetni a jelenlegi becslések szerint. 

Kérdés, hogy pontosan kinek, mert teljes árat egyetlen szülő sem fizetett, jellemzően a menzai étkezés árának felét az önkormányzatok térítették meg a közszolgáltatási szerződés alapján az étkeztető cégeknek. Átlagon felüli menzai áremeléssel szembesülhetnek ősszel azok a szülők is, akiknek a gyerekei a különösen nehéz helyzetben lévő önkormányzatok intézményeiben étkeznek, ott, ahol várhatóan csökkenni fog az önkormányzati hozzájárulás mértéke.

Pengeélen táncolnak a kalkulációk készítésekor a partnerek, mert közös cél, hogy az áremelés ne legyen riasztó mértékű, és az étlapokat is úgy tudják összeállítani, hogy azokra egészséges, finom és népszerű fogások kerüljenek - szögezte le Sáfár Ferenc. A kiélezett helyzetben felértékelődnek a megbízható, korrekt beszállítói kapcsolatok, a közétkeztetési piac működőképességének megőrzése ugyanis most is kizárólag közös teher- és felelősségvállalással elképzelhető. 

A új gazdasági helyzetet még mindenki csak kóstolgatja, ráadásul ezen a piacon korlátozott a  lehetőség a közbeszerzési szerződések ár-felülvizsgálatára, noha sok ismeretlenes egyenletből kell pontos összegeket kihozni az őszi menük árára. 

Aggasztó, hogy mi lesz a háború miatt az őszibúza- és gabona-árfolyamokkal, és meddig tartható az üzemanyagok ársapkája, aminek a levétele a szállítási költségeket nyomná meg azonnal 60 százalékkal - érzékeltette a bizonytalansági tényezők súlyát Sáfár Ferenc.

Karanténból inflációba

Idén már minimalizálódtak a hiányzás miatti étkezés lemondások, az oltások meghozták az eredményt, ha így marad, már nem jelent gazdasági veszélyforrást a szolgáltatókra nézve a covid. Jóval nagyobb az élelmiszer, a a gabona árváltozásában rejlő kockázat a kétszeri iskolai karantén hónapokat is túlélt, éves szinten csaknem 150 milliárd forintos ágazat szereplői számára most.