Az Európai Bizottság ma délelőtti bejelentése megerősítette, hogy lezárultak a kondicionalitási eljárás tárgyalásai, amelyek még áprilisban kezdődtek el – így értékelte Navracsics Tibor a friss fejleményeket. Szerinte egy nagyon intenzív, de nagyon konstruktív folyamaton jutottak túl.

Tibor Navracsics, Hungarian Minister of Regional Development, addresses a press conference at the ministry building on September 18, 2022 in Budapest. - The European Commission has proposed budget protection measures to the Council under the conditionality regulation. This is to ensure the protection of the EU budget and the financial interests of the EU against breaches of the principles of the rule of law in Hungary. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) HUNGARY-EU-FINANCE-BUDGET
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az uniós tárgyalásokat vezető miniszter szerint ez azt jelenti, hogy 

újabb elvárások ebben az eljárásban nem támaszthatók,

illetve ha a magyar fél tartja az ígéreteit, akkor a szankciókat nem fogják végrehajtani, a szankciós európai tanácsi határozat elfogadására nem kerül sor. „Másodlagos jelentőségű ezért, hogy az Európai Bizottság javaslata milyen szankciós elemeket tartalmaz. Forrásvesztés csak akkor következhet be, ha Magyarország nem teljesít. De teljesíteni fog, végre akarjuk hajtani a vállalásokat, mert ezek jók” – mondta. Úgy értékelik, hogy az Európai Bizottság döntése fontos lépés előre, hiszen megnyílt a teljesítés szakasza, amely azt az eredményt hozhatja, hogy az Európai Bizottság saját hatáskörben azt a megállapítást teheti november 19-ig (azért eddig, mert a magyar integritási hatóság aznap kezdi meg a működését), hogy Magyarország teljesítette a vállalásait. 

Ha ez így lesz, visszavonja a kondicionalitási eljárást, és a tanács döntésére sem lesz szükség.

Erről a VG kérdésére azt mondta, hogy azért dolgoznak, hogy ez a forgatókönyv következzen be, és ez kapjon realitást. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy folytatja a tárgyalásokat a kondicionalitási eljárás kapcsán, hogy ne álljon elő olyan helyzet, mint Lengyelország esetében. 

Ezek a legfontosabb magyar vállalások

A legfontosabb vállalás az integritási hatóság felállítása, ami nem az Európai Ügyészség magyar variánsa. Az ehhez való csatlakozás egyébként hivatalosan nem merült fel az uniós fél részéről. Ez egy olyan független új intézmény létrehozatalát jelenti, ami az EU-s forrásokból megvalósuló projekteket fogja ellenőrizni. Beavatkozhat, ha a véleménye szerint az érintett hatóságok nem tettek meg minden tőlük telhetőt. 

Az intézményről szóló jogszabályt következő pénteken benyújtják az Országgyűlésnek, a működését novemberben kezdheti meg.

A korrupciós munkacsoport ugyancsak fontos vállalás. Magyarország még erősebb garanciát ad ehhez, ez az egység nem a kormányzati szerkezeten belül kap helyet, hanem az új integritási hatósághoz kötődik. Ennek az elnöke lesz, aki a munkacsoport elnöki tisztjét is betölti.

Tibor Navracsics, Hungarian Minister of Regional Development, addresses a press conference at the ministry building on September 18, 2022 in Budapest. - The European Commission has proposed budget protection measures to the Council under the conditionality regulation. This is to ensure the protection of the EU budget and the financial interests of the EU against breaches of the principles of the rule of law in Hungary. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) HUNGARY-EU-FINANCE-BUDGET
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A következő vállaláscsokor a korrupciós keretrendszer erősítése: ebbe beletartozik a vagyonnyilatkozatok kiszélesítése és az ellenőrzésének javítása. A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak (KEKVA-k) erősebb összeférhetetlenségi szabályokat támasztanak, átveszik az uniós szabályozást: a politikai szimpátia és az ismerettségi kör is mérvadó.

A kuratóriumok tagjainak összeférhetetlenségi nyilatkozatot kell tenniük, de a politikusok maradhatnak tagok.

Közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekményeknél külön eljárásrendet vezetnek be. Ezeknél bírói felülvizsgálat indítható, ami megteremtheti a jogot a vádindítvány elindításáról akkor is, ha az ügyészség vagy a nyomozó hatóság ezt nem látja indokoltnak. Navracsics Tibor ezeken felül lapunk kérdésére további vállalásokat is felsorolt:

  • módosítják a közbeszerzési törvényt,
  • a Miniszterelnökségen belül létrejön a belső ellenőrzési és integritási főigazgatóság, 
  • új eszközt vezetnek be és fejlesztik az elektronikus közbeszerzési rendszert,
  • módosítják a NAV-törvényt,
  • javítják a közkiadások átláthatóságát,
  • módosítják a büntető törvénykönyvet,
  • megteremtik a lehetőségét a közbeszerzésekhez kapcsolódó anonim bejelentések közzétételének.

Navracsics Tibor jelezte, hogy már augusztus végén megkezdték a vállalások végrehajtását. 

Hétfőn és pénteken várható az első két törvénycsomag benyújtása a parlament elé.

Hétfőn az alapítványokra vonatkozó módosítások és az OLAF-fal való együttműködésre vonatkozó változásokat nyújtják be.

Nagyon közel az alku az uniós pénzekről

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság mai döntésével a helyreállítási alap forrásairól, illetve a kohéziós forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása is lehetővé vált. A kondicionalitási eljárásban való előremozdulás ugyanis ezek előfeltétele volt. 

Nagyon jó előkészítettségi szinten vagyunk, az év második felében le tudjuk zárni ezeket az egyeztetéseket, ebben bízunk.

A vonatkozó megállapodásokat így szintén alá tudják írni, és lehívhatóvá válnak a források. Úgy fogalmazott, hogy a lezáró körök következnek, a nézőpontok nagyon közel állnak egymáshoz. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a korábban megismertekhez képest módosultak a magyar helyreállítási tervben szereplő komponensek projektjei, illetve az operatív programokban szereplő fejlesztések is.

Előzmények

Fél háromkor sajtótájékoztatót tart Navracsics Tibor, amelyen reagál az Európai Bizottság ma délelőtti bejelentésére. A területfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter – aki egyben az uniós tárgyalásokat is vezeti magyar oldalról – vélhetően ismertetni fogja, pontosan milyen vállalásokat tett a magyar kormány Brüsszel számára, és ezek megvalósításának mi a menetrendje.

Hahn, Johannes; Navracsics Tibor, Budapest, 2012. május 6.Az Európai Bizottság által közreadott felvételen NAVRACSICS Tibor magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter fogadja Johannes HAHN-t, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagját (j) Budapesten. (MTI/Európai Bizottság/Isza Ferenc) Budapest, 2012. május 6.
Az Európai Bizottság által közreadott felvételen NAVRACSICS Tibor magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter fogadja Johannes HAHN-t, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagját (j) Budapesten. (MTI/Európai Bizottság/Isza Ferenc)
Navracsics Tibor és Johannes Hahn. Fotó: Isza Ferenc / MTI

Ahogy arról a VG is beszámolt, Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos arról tájékoztatott, hogy a biztosok kollégiuma egyhangú döntést hozott a magyar jogállamisági mechanizmusról. A javaslatuk az, hogy a környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési operatív programok 65 százalékát függesszék fel, körülbelül 7,5 milliárd euróról, átszámítva 3000 milliárd forintról van szó. Erről a tagállamokat tömörítő tanács mondja ki a végső döntést egy hónapon belül. Ez a határidő legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy bár a 3000 milliárd forint óriási összeg, korábban arról szóltak a hírek, hogy a zárolás a 6400 milliárd forintot is meghaladhatja. 

Ahogy az várható volt, az Európai Bizottság értékelte Magyarország vállalásait, például a korrupcióellenes hatóság létrehozását vagy a közbeszerzési törvény szigorítást. A magyar kormány eddig 17 konkrét vállalást tett, hogy pontosan melyek ezek, azt Navracsics Tibor ismertetheti.

Erre tekintettel az Európai Bizottság kinyitotta azt a lehetőséget, hogy ha maximum az év végéig a kabinet vállalásai a gyakorlatban is megvalósulnak, 

akkor elkerülhető a pénzügyi szankciók tényleges alkalmazása.

Magyarország ígéretet tett, hogy november 19-ig tájékoztatja a bizottságot a vállalások teljesítéséről.