A három magyar operatív program 65 százalékának, vagyis összesen 7,5 milliárd eurónyi forrásnak a befagyasztását javasolja az Európai Bizottság – derül ki Johannes Hahn költségvetési biztos vasárnap délelőtti Twitter-bejegyzéséből, amelyet a Mandiner szúrt ki.

EU, magyarország, pénz
Fotó: Shutterstock

Brüsszel ezzel együtt időt is adott a magyar kormánynak, hogy elkerülhesse az EU-s pénzek elvonását. A büntetés élesítéséről a tagállamok kormányainak kell szavaznia. 

Ugyanakkor a bizottság azt javasolja, hogy november 19-ig még várjanak a döntéssel, mert addig a magyar kormány érdemi reformokat hozhat.

Johannes Hahn költségvetési biztos a döntés vasárnap délelőtti bejelentésekor azt mondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszer problémás, de a magyar kormány nagyon fontos reformintézkedéseket, 17 új törvény meghozását ajánlotta fel.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vasárnap reggel, még a bizottsági jelentés ismertetése előtt jelentette be, hogy a kormány együttműködik az Európai Bizottsággal, és a testülettel folytatott egyeztetések után hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját az Országgyűlésnek.

Varga Judit: jó irányba haladunk, a munkát folytatjuk

Az igazságügyi miniszter vasárnap kora délután Facebook oldalán reagált az Európai Bizottság döntésére. 

A Bizottság is elismerte, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során sok területen értünk el közösen pozitív eredményeket.  A munkának azonban koránt sincs vége, van még teendőnk

 – hangsúlyozta a tárcavezető.

Sűrű nyár után sűrű ősz következik. Azért dolgozunk, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat! – tette hozzá varga Judit.

Varga Judit: az EP-nek a valódi problémákkal kellene foglalkoznia

Az Európai Parlamentnek (EP) a valódi problémákkal kellene foglalkoznia – nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter a Diário de Noticias című portugál lapnak. Az interjúban az európai ügyekért is felelős magyar tárcavezető azt mondta, badarság, ami az EP által elfogadott jelentésben szerepel, hogy Magyarország „már nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia”.