Az év második felében a világpiaci energiaárak jelentős megugrása érdemi kockázatot hordoz a gazdasági és költségvetési folyamatokra vonatkozóan – állapította meg a Költségvetési Tanács az idei büdzsé folyamatait értékelő jelentésében. Míg 2021 második felét megelőzően a szabadpiaci energiaárak a rezsicsökkentett ár közelében alakultak, a rezsicsökkentés fenntartásának költségei alacsonyabbak voltak. 

LATORCZAI János; KOVÁCS Árpád Budapest, 2022. július 19.Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. Mögötte Latorczai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke.MTI/Koszticsák Szilárd Budapest, 2022. július 19.
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. Mögötte Latorczai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezzel szemben a két legfőbb energiatermék, a földgáz és a villamos energia világpiaci ára jelentős mértékben emelkedett a válság előtti szintekhez képest, amely a szabályozott energiaárakat érintő intézkedéseket figyelembe véve is számottevő kiadást jelenthet a költségvetésnek.

A kormány július 21-i rendelete szerint a lakossági gáz és villamos energia hatósági árai eltörölték az átlagfogyasztás feletti részre, és a tényleges piaci árnál kedvezőbb, ugyanakkor az energiapiaci folyamatokat jobban tükröző lakossági piaci árat vezettek be. A háztartások rezsicsökkentése támogatása a költségvetés I. fél évi kiadási között nem jelent meg, így a teljes évi támogatás összege a II. fél évben terheli majd a költségvetést. Ennek összege a becslések szerint meghaladja az ezer milliárd forintot.

A tanács megítélése szerint az év végi pénzforgalmi hiány – az eddig lezajlott és a várható folyamatok alapján – jelentősen magasabb lesz a tervezettnél.

A hiánycél emelését a különleges földgázkészletek felhalmozása indokolja, mert az unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2019-ben hozott döntése szerint a földgáz tárolását végző Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget (MSZKSZ) a kormányzati szektor részének kell tekinteni, így kiadásai és bevételei a költségvetést is érintik. Varga Mihály múlt héten jelentette be, hogy kormány emiatt a korábbi 4,9 százalékról 6,1 százalékra emeli az idei hiánycélt

A földgázkészlet felhalmozása 740 milliárd forinttal (a 1,2 százalékával) emeli az eredményszemléletű hiányt (de a pénzforgalmi deficitet nem befolyásolja). Az ESA deficit az I. negyedév végén a negyedéves GDP 4,8 százalékát tette ki. Az MNB által publikált előzetes pénzügyi számlaadatok szerinti 2022. második negyedév eredményszemléletű hiány 2,1 százalékot tett ki, így az első fél évi deficit 1072 milliárd forint volt (a fél éves GDP 3,4 százaléka).