Az idei év második negyedévében a személyautók átlagos állománydíja majdnem 46 500 forint volt, ami gyakorlatilag stagnálást jelent az előző negyedévhez képest – olvasható a Magyar Nemzeti Bank kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási indexében. Az MNB közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest a fővárosi és a vidéki biztosítási szerződések 4-4 százalékkal drágultak. Emellett a biztosítók kárráfordításai nagy mértékben, 17 százalékkal nőttek a tavalyi szinthez képest.

20220904 HAJDÚSZOBOSZLÓ HATÁRÁBAN.HÁROM SZEMÉLYGÉPKOCSI ÜTKÖZÖTT ÖSSZE, EDDIG TISZTÁZATLAN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT.FOTÓ: T ÓTH IMRE TI HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ 20220904 HAJDÚSZOBOSZLÓ HATÁRÁBAN.

HÁROM SZEMÉLYGÉPKOCSI ÜTKÖZÖTT ÖSSZE, EDDIG TISZTÁZATLAN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT.

FOTÓ: TÓTH IMRE TI HAJDÚ-BIHARI NAPLÓ
Fotó: Tóth Imre / Hajdú-bihari Napló

Az MNB közleménye szerint a megugró kárráfordításokat azzal lehet magyarázni, hogy 

több a baleset, mivel az ügyfelek egyre többet használják az autókat. Emellett a szervizdíjak és az alkatrészárak is emelkedtek, ami szintén a kárkifizetések növekedését hajtotta. 

Az ügyfelek emelkedő díjai, illetve a növekvő kárráfordítások (plusz a biztosítási adó) egyenlegeként az MNB korrigált kgfb-indexe a két évvel ezelőtti szintre esett vissza.

A magyar munkavállalók fele számára csak álom a béren kívüli juttatás

Hazánkban a a legnépszerűbb cafetéria, de a dolgozók a 13. havi fizetésnek és az inflációkövető bérnek örülnének leginkább. Az alkalmazottak csaknem fele azonban semmit nem kap.

Az egyéb jármű-kategóriáknál az egyedi taxik állománydíja 6 százalékkal csökkent, illetve a szerződésszám emelkedni kezdett a második negyedévben. A flottás szerződéseknél nagyobb díjemelkedés volt tapasztalható, de 

a legnagyobb drágulást a vontatóknál lehetett megfigyelni.

Car,Mechanic,Detailed,Vehicle,Inspection.,Auto,Service,Center,Theme. Car Mechanic Detailed Vehicle Inspection. Auto Service Center Theme.  Car Mechanic Detailed Vehicle Inspection. Auto Service Center Theme.
Fotó: Shutterstock

A jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és a károk alakulását bemutató indexét, az általa működtetett, biztosító adatszolgáltatáson alapuló Központi KGFB Tételes Adatbázis segítségével.

A kgfb-index rendszeres közzététele a fogyasztók és a közvélemény átlátható tájékoztatását és a verseny élénkülését segíti elő. Az adatok az átlagos változást mutatják, az egyedi kgfb-szerződéseknél ezek mértéke eltérő lehet. Ha egy ügyfél a folyamatokat és az egyedi szerződését áttekintve nincs megelégedve kgfb-díjával és/vagy a szolgáltatás minőségével, a szerződéskötési évfordulóján lehetősége van kedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új kontraktus megkötésére.

Beruházásokon, fejlesztéseken spórolnának a kkv-k

A Hungarikum Alkusz cégcsoport felmérése szerint a kis- és középvállalkozások drámai költségnövekedésre számítanak, amelyet a bevételek emelkedése sem ellensúlyoz minden esetben.