A hétfői Magyar Közlönyben megjelent két kormányhatározat, amelyek újabb lépést jelentenek a jogállamisági eljárás lezárása és a helyreállítási alap forrásainak megnyílása felé – írta Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Varga Judit.

Union,European,Saving,Concept,With,Little,Hand,Dropping,A,Coing
Fotó: Shutterstock

Az igazságügyi miniszter szerint a magyar kormány az Európai Bizottsággal egyeztetve döntött úgy, hogy az uniós források szabályszerű felhasználását felügyelő független hatóságot hoz létre, és kialakít egy közbeszerzések hatékonyságát értékelő keretrendszert is.

Folytatjuk a párbeszédet a bizottsággal. Azért dolgozunk, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájussanak ahhoz, ami őket megilleti

– zárta posztját a tárcavezető.

Az ügy előzménye, hogy Campos Sánchez-Bordona, az Európai Bíróság főtanácsnoka már február 14-én indítványozta a Magyarország és Lengyelország kontra Európai Parlament és Európai Tanács ügyben, hogy el kell utasítani a két ország azon keresetét, amelyet a jogállamiság elveinek megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtott be.

Az EB tavasszal megindította az eljárást,

melynek keretében bizonyos feltételek teljesüléséhez köti az uniós források továbbítását.

Navracsics Tibor június végén a VG-nek adott interjúban úgy fogalmazott: reális célnak tartja, hogy még az idén megnyerje a két legfontosabb brüsszeli csatát, amelyeken az múlik, hogy Magyarország hozzájusson

  • a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatáshoz, illetve
  • a helyreállítási alapból a visszatérítendő támogatásokkal együtt 15,5 milliárdhoz.

A korábbi uniós biztos augusztusban gyorsabb és hatékonyabb EU-s forrásfelhasználást ígért.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy még az idén megegyezésre számít a magyar kormány és Brüsszel között mind a helyreállítási alap, mind a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus partnerségi megállapodása ügyében. Hozzátette, hogy a magyar fél minden javaslatra nyitott, és nem akar forrást veszíteni.

A helyreállítási alaphoz kapcsolódó felvételéről még nem született kormánydöntés.