A budapesti turizmus kimondottan jól teljesít, a kedvező szeptemberi adatok után az októberi időszak is hasonlóan ígéretes, folyamatosan érkeznek a foglalások. A magyar főváros népszerű és jó-ár érték arányú termék az európai turisztikai piacon, a gyenge forint miatt egyre megfizethetőbb a külföldieknek. Ráadásul a 2019-es szobaárakat euróban még mindig nem haladták meg a budapesti hotelek. 

Vaci Utca Street In Budapest, Vaci Utca (Vaci Street) is the most important street in Budapest along with Andrassy Avenue. This pedestrian street is part of the tourist and commercial heart of Budapest. August 31, 2019 Hungary (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto) (Photo by Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Oscar Gonzalez / AFP

Hivatalos rendezvények, nagy konferenciák és kiállítások híján az idén a szabadidős turizmusra épülő, nagy többségében a külföldi vendégek adta vendégforgalom már csak 15-20 százalékkal szerényebb a rekordévben, azaz 2019-ben jegyzetnél

– összegezte a VG-nek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke. A szakember – aki egy szállodaüzemeltető cég vezetője is – piaci forrásokra hivatkozva kijelentette, hogy Budapesten a hotelek közül egyelőre egyik sem készül bezárásra, bár az ázsiai és az észak-amerikai vendégkör fájóan hiányzik még mindig. Stresszfaktor a tervezésnél a négy-öt napra rövidült foglalási időablak, mert így csak az utolsó pillanatban látszik a következő napok vendégforgalma. 

Budapest működik, a fő attrakciói elérhetők, a történelmi gyógyfürdők és a múzeumok nyitva vannak, a vendéglők is kitartanak a méregdrága áram és gáz ellenére. Alapvetően fontos az éttermi helyzet a turizmus szempontjából is, nevezetesen hogy legyen elég hely nyitva. 

Az energiaár-robbanás az éttermek és a szállodák profitját egyaránt elnyeli, a vállalkozások mindegyike csökkenő profitabilitás mellett működik.

Vidéken más a helyzet, ott máris több hotel bejelentette, hogy télre bezár, és ki sem nyit a tavasz végéig. 

Várható, hogy az időben előrehaladva egyre többen bedobják majd a törölközőt

– mondta Baldauf Csaba, az MSZÉSZ elnöke a VG-nek. A szállodaszövetségi vezető rámutatott, hogy erősen eltérő helyzetet eredményez az áram- és gázvásárlási szerződések különböző időpontja, hiszen vannak, akik akár hónapokig még a jelenlegi ár töredékéért kapják az energiát, és olyanok is, akik keveset fogyasztanak, mert időközben energetikai korszerűsítéseket hajtottak végre. A megújuló és geotermikus energiát használó házak tovább bírják szusszal, mint a többiek, de vendégekre nekik is szükségük van a túléléshez. A bezárt hotelek miatt némi pluszkereslethez juthatnak a nyitva maradók, és nagy segítség lehet vidéken a beragadt SZÉP-kártyák felhasználási idejének módosítása.

Vidéken októbertől év végéig a tavalyi bázishoz képest nagyobb az elmaradás az előfoglalások terén, mint Budapesten, ráadásul az őszi központi iskolai szünet késői kihirdetése, majd módosítása miatt kiesett egy olyan fontos időszak, amely nagyon hiányzik most a szállodáknak, noha az utolsó lehetőség lenne még egy kis pluszforgalomra, mielőtt beköszönt a teljesen bizonytalan új év. 

20211022 VeszprémTOP100 kiadványhoz képek - Betekints Wellness és Konferencia HotelFotó: Balogh Ákos BÁ Veszprém Megyei Napló
Fotó: Balogh Ákos / Veszprém Megyei Napló

Az évindító hetek, nagyjából az első négy hónap hozhatja el a tömeges bezárások idejét vidéken.

A karácsony és szilveszter utáni időszak hagyományosan is a leggyengébb forgalmú, és félő, hogy a belföldi turizmus tömegpiacát megtizedelik a megugró megélhetési költségek, a fűtésszámlák és a megdrágult élelmiszerárak

– összegezte az MSZÉSZ elnöke a kilátásokat. 

A magyar szállodaipar állami segítségre, adócsökkentésre, bértámogatásra vár. Abban bíznak, hogy a tömeges leépítések, a sok tízezer nehezen megszerzett és visszacsábított munkavállaló helyzete sem lesz közömbös a kormányzati döntéshozók számára – jelezték a szakmai szövetségi vezetők. Mint rámutattak, az európai országokban sem egységes az ágazati szereplők helyzete, mert a belföldi turizmus nem egyforma mértékű visszaesésével számolhatnak. 

Legfeljebb félházas hetekből nem tudják kifizetni a rezsit vidéken sem, de a tavalyi árakhoz képest forintalapon 20-30 százalékkal megemelt budapesti szobaárakból sem jön ki a megsokszorozódott energiaköltség. 

Áremelésre még van tér a külföldiekre épülő fővárosban, ahol a külföldi beutazó turizmusban az MSZÉSZ jelenlegi és tiszteletbeli elnöke egyaránt növekedést vár a következő időszakban. Hinni kell a termékben, abban, hogy a vendég magasabb árat is kifizet a jó színvonalú szolgáltatásokért – mondták. 

Picture,Of,Young,Businessman,Signing,Bill,In,Hotel, Picture of young businessman signing bill in hotel
Fotó: Shutterstock

A 2008-as válságnál nagyon nagy hiba volt, és most sem lenne jó taktika, hogy a forgalom megtartása vagy növelése érdekében árat csökkentsen a szállodaipar

– hangsúlyozta Flesch Tamás.

A feldolgozóiparéhoz hasonló, jelentős energiatámogatás a turizmus-vendéglátás ágazatban is jó megoldás lenne a szakértők szerint, mondván, egy hasonló konstrukció mentén a szolgáltatások körét fent lehetne tartani olyan szinten, hogy az megfelelő alap legyen a vendégforgalom ellátásához, akár az egyelőre teljesen fehér foltnak számító 2023-ban is.

Máról holnapra nem megy

Az energiakérdésre rövid távon képtelenek megoldást találni az érintett szállodák, a fogyasztás mérséklését szolgáló beruházások időigényesek, ráadásul a vállalkozások közül sokaknak banki kitettsége van, és még nagy kérdés a hitelek esetleges átütemezése is. Mindez tovább nehezíti a hosszabb távú megoldások kidolgozását.