Szita Károly a napokban levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, akitől az orosz–ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, valamint a felzárkózási és helyreállítási alap magyarokat megillető forrásainak elérését kérte. „Nagy a baj, és a bajnak az okozói nem mi vagyunk. Iszonyatos mértékben megemelkedtek az energiaszámlák, ami óriási nehézségeket jelent a mindennapi életünkben. Ilyen helyzetben a bajnak az okozóját kell megkérni, hogy orvosolja az általa előidézett problémát” – indokolta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke a VG-nek, hogy miért tartotta szükségesnek levelet írni a brüsszeli testület elnökének.

Budapest 20220510 Vegyes 2022 Kaposvár polgármester politikus Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Szita Károly Budapest 20220510 Vegyes 2022 Kaposvár polgármester politikus Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Szita Károly
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Nagyon hiányoznak a helyreállítási alap forrásai

Úgy érezzük magunkat, mintha a háború közvetlen résztvevői lennénk

– mondta a politikus, nyilvánvalónak nevezve, hogy az EU-s energetikai szankciók nem érték el a céljukat, hiszen a háború még tart, és egyelőre nem is látni a végét. A súlyos következményeket viszont mi szenvedjük el – mondta a kaposvári polgármester, aki azért kérte a szankciós politika újragondolása mellett a helyreállítási alap forrásainak mielőbb folyósítását, mert a jelenlegi energetikai helyzetet tovább súlyosbítja, hogy ezek a pénzek még nem érhetők el hazánk számára. E hatalmas összeg jó részét ugyanis energetikai beruházásokra fordítaná Magyarország.

Jövőre 135 milliárd forint az önkormányzatok többletköltsége

A hazai megyei jogú városok energetikai-anyagi helyzetéről szólva Szita Károly hangsúlyozta:

Egyedül ezt nem fogjuk tudni megoldani. A mostani számaink alapján 2023-ban 135 milliárd forintos többletköltség terheli a huszonöt megyei jogú várost a megnövekedett gáz- és áramár miatt. De már az idei utolsó negyedévre is plusz 10 milliárddal kalkulálunk.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magánszemélyeknek az átlagfogyasztás szintjéig biztosított rezsicsökkentett árú energia, a az árstopok, valamint a feldolgozóiparban energiaintenzív tevékenységet végző kis- és középvállalkozások kormányzati támogatása nélkül még nagyobb bajban lennének a városvezetők, hiszen jóval nagyobb családi terhekkel és növekvő munkanélküliséggel kellene szembenézniük.
A szövetség elnöke üdvözölte, hogy a kabinet – érzékelve az energiaárak drasztikus emelkedésének az önkormányzatok költségvetésére gyakorolt hatását – Balla György személyében miniszteri biztost jelölt ki, akit azzal a feladattal bízott meg, hogy külön-külön egyeztessen a bajba került városokkal. 

E tárgyalássorozat végén településenként biztosan egyedi megoldások születnek majd, hiszen nagyon eltérők a kondíciók.

Az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a legnehezebb helyzetben a sok intézményt működtető nagyvárosok vannak, de a kevesebb saját bevétellel rendelkező kisvárosok, községek állapota sem rózsás – tette hozzá.

2023-ra számíthatnak támogatásra az önkormányzatok

Ezért is kellett a településeknek elkészíteniük a kormány részére az úgynevezett menedzsmenttervüket, amelyben számba veszik a mostani és a 2023-ban várható költségeiket, és felsorolják a már elrendelt vagy eltervezett energiatakarékossági intézkedéseiket.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A településvezető azt látja reális forgatókönyvnek, hogy az idei költségnövekmények jó részét az önkormányzatoknak maguknak kell kigazdálkodniuk. 

A tárgyalások zöme ugyanis arról fog szólni, hogy 2023. január 1. után milyen valós segítségre számíthatunk. Az egyeztetéseknek ezért legkésőbb karácsonyig mindenképpen le kell zárulniuk

– jelezte.
Azzal kapcsolatban, hogy a kormány határozata szerint vagyonértékesítési intézkedések is szóba jöhetnek az önkormányzatok részéről a megnövekedett energiaköltségeik ellensúlyozására, Szita Károly úgy reagált: „Ezt nem forszírozom egyetlen kollégámnál sem.”

Kaposváron is hoztak intézkedéseket

Kaposváron a közintézmények általános bezárása helyett az átszervezés mellett döntöttek. 

Bizonyos épületek ugyan zárva lesznek a fűtési időszakban, de az ezekben zajló munka folytatódik, csak más helyeken. 

„Nem mindegyik település választotta ezt az utat, mi igen. Máshonnan olyan hírek érkeznek, hogy bezárnak például az uszodák, lekapcsolják a közvilágítást, mi azonban az életünk átszervezését határoztuk el” – mondta a polgármester, jelezve, hogy a somogyi megyeszékhelynek jövőre várhatóan az ideinél hatmilliárd forinttal kell többet költenie földgázra és villamos energiára. Az eddig meghozott intézkedésekkel egyébként egymilliárd forintot már sikerült megspórolnia a városnak – közölte.