Szeptemberben javultak a turisztikai cégek kilátásai. Ezt tükrözi a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal (MTSZA) és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen, fél éve havonta publikált Turizmus Konjunktúra Indexe (TKI). 

A TKI 2022. szeptemberben mínusz 7 ponton állt (mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket kissé rossznak érzékelik, augusztushoz képest azonban javulónak (plusz 6 pont). 

A növekedés minden alszektorban megfigyelhető

 – írták.

A foglalkoztatotti létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest plusz 7 ponton áll, ami azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de nőtt a kereslet a munkaerő iránt. Az egyes alszektorok azonban vegyes képet mutatnak e tekintetben: a legkevésbé a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban, a leginkább az egyéb turisztikai alszektorban vettek fel munkaerőt. 

 

A következő három hónapra vonatkozóan mínusz 4 pontot mértek, ami azt jelenti, hogy a cégek nagyon kis mértékben, de csökkentik a munkaerő-állományt. A szezonális hatások miatt ez természetesnek tekinthető. Ezen belül a szálláshely-szolgáltatásban enyhe munkaerő-kereslet van, miközben a vendéglátásban a létszám megtartása a cél.

Az egyéb turisztikai alszektorban pedig elbocsátások várhatók.

A turisztikai cégek 84 százaléka az árak, 74 százaléka a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt három hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 16 százalékot, míg a működési költségek növekedése 21 százalékot tett ki. 

A cégek továbbra sem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra, egy részét „lenyelték” a profitjuk rovására.

Fotó:  Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap (illusztráció)

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 8 százaléka vár növekedést a vendégéjszakák számában, 68 százalékuk stagnálást, 24 százalékuk pedig visszaesést jósol. 

A vendéglátásban működők 22 százaléka vár vendégforgalom-növekedést, míg 54 százalék stagnálást, 24 százalékuk pedig visszaesést vetít előre.

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a jelenhez képest a következő három hónapra mínusz 8 ponton áll, kismértékű visszaesést jelezve, ugyanakkor 9 pontos javulást mutat augusztushoz képest. A mutató értéke a szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban negatív, míg az egyéb turisztikai szektorban pozitív. Augusztushoz képest minden alszektorban javult a mutató értéke, legnagyobb mértékben az egyéb turisztikai szektorban, amelynek profitabilitását a júliusi mélypont után sikerült visszaállítani.

Az eredményesség javulásának hátterében a mind ez idáig nagyon negatív működési költségek indexének emelkedése áll.