Közzétette a kormány a Magyar Közlönyben a nyugdíjkiegészítés mértékét. A rendelet értelmében november elsejétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal, hivatalból 4,5 százalékkal kell emelni a nyugellátások összegét. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben összesen 13,4 százalékkal emelkedik a magyar nyugdíjak mértéke, ugyanis a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos emelés is követte. Az emelésekre a rendkívül magas miatt van szükség.  

önkéntes nyugdíjpénztárak Full outdoor shot presenting autumn scenery. Retired senior couple sitting on the bench in park, enjoying beautiful weather. High quality photo
Fotó: Shutterstock

Az emelés magasnak mondható, ugyanis nem kellett volna ekkorát emelnie a kormánynak a törvény szerint. Az ugyanis csak a január–augusztusi inflációt veszi figyelembe, amelynek alapján 1,8 százalékot kellett volna emelni novemberben. Az őszi infláció azonban egyelőre még jóval magasabban alakul, így szükség volt a nagyobb emelésre, emiatt dönthetett úgy a kormány, hogy nagyobb mentőövet nyújt a nyugdíjasoknak. 

Tízezer forint prémiumra biztosan számíthatnak a nyugdíjasok novemberben

A szakértők egyelőre nem tudják meghatározni a nyugdíj-kiegészítés mértékét.

Mekkora lesz a 2022-ben?

A 13,4 százalékos éves emelés azt jelenti, hogy aki tavaly decemberben 150 ezer forint nyugdíjat kapott, annak novembertől már 170 100 forint lesz a nyugdíja. Ez a júniusi emeléshez képest több mint 6400 forinttal magasabb érték, amelyet visszamenőlegesen 11 hónapra megkap egy összegben az arra jogosult, 

vagyis novemberben a postás a 170 ezer forintos emelt mellé még egy összegben több mint 71 ezer forint nyugdíj-kiegészítést is hoz az időseknek. 

Ehhez pedig még hozzájön a tízezer forintra tehető is, bár ennek számítása még függ a gazdaság alakulásától, hiszen a GDP-növekedéshez van kötve. 

A nyugdíjemelés a költségvetésnek nagyjából 180 milliárd forintjába kerül, míg a nyugdíjprémium 25 milliárd forintot tesz ki, azaz összesen 205 milliárd forinttal többet kap novemberben a 2,5 millió érintett.