Átalakul a közbeszerzési tanácsadói szerződések eddig rendszere november 1-jétől a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint. A jövő évtől ilyen tanácsadói szerződéseket a kormányzati igazgatási szervek már csak a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter előzetes jóváhagyásával köthetnek, aki – mutatott rá a Telex – jelen esetben Gulyás Gergely, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszterként az említett területért is felel.

Csak azok kapnak külön értesítést, akiknek a szerződéseit nem hagyja jóvá Gulyás Gergely, mert a rendelet értelmében ha nem érkezik ellenvetés a rendeletben foglalt határidőn belül, úgy külön jóváhagyás hiányában is megtörténik a jóváhagyás – emeli ki a Telex. 

A rendelet szerint minden közbeszerzői tanácsadói szerződés, amelyet idén november 1. előtt kötöttek, és több mint évi bruttó 20 millió forintba kerül, ez év végén „a kormányrendelet erejénél fogva megszűnik”. Amely szerződéseket az idén megkötöttek, de még nem léptek hatályba, nem is lépnek hatályba soha.

 Új szerződéseket már csak úgy lehet kötni, hogy azok jövőre legyenek hatályosak, és az életbe lépésükhöz már szükséges Gulyás Gergely jóváhagyása. Az rendelet szerint az értékhatár megszabására az államháztartás védelme miatt van szükség.