A Magyar Nemzeti Bank megtartotta első hosszú futamidejű betéti tenderét, amelyen 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A betéti tenderrel az MNB megkezdi a likviditás érdemi szűkítését, és ezzel folytatja a monetáris szigorítást.

Budapest,,Hungary,-,September,05,,2021:,Art,On,The,Hungarian, MNB, magyar nemzeti bank
Fotó: Shutterstock

Az október 5-i változó kamatozású, két hónapos betéti tenderen 14 bank adott be ajánlatot összesen 2146 milliárd forint értékben, amelyből az MNB 2093 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A két hónapos futamidejű ügylet induló értéknapja október 6., a lejárati értéknap 2022. december 1. 

Az elfogadott ajánlatok súlyozott átlagos felára — az egyhetes betéti ráta fölött — 1,14 százalék volt.

A tender a likviditás tartós szűkítését szolgálja, amellyel az MNB folytatja a monetáris politikai szigorítást. A betéti tender a likviditás szűkítését célzó intézkedéscsomag egyik eleme. Része a kötelező tartalékrendszer átalakítása is: a tartalékkötelezettség 400 milliárd forintról 2700 milliárd forint közelébe emelkedik. A likviditás szűkítése a csütörtöktől elérhető új rendszeres jegybanki diszkontkötvény-aukcióval egészül ki.

A Magyar Nemzeti Bank első hosszú futamidejű betéti tenderén az előzetes várakozásánál nagyobb mértékű ajánlattal szembesült. A banki jelzésekre reagálva az MNB jövő szerdán is tart likviditáslekötő betéti tendert. Mindez azt eredményezi, hogy a korábban vártnál gyorsabb ütemben valósulhat meg a bankrendszeri likviditás szűkülése.

A bankrendszerben lévő forintlikviditás jelentős csökkentésének híre kedvezően hatott a forint árfolyamára: az euró-forint kurzusa 425-ről pillanatok alatt 421-ig ereszkedett.