Az égbe emelkedő büntetőkamat maximalizálása után újabb kedvező hírt kapnak a CSOK-osok. Az adótörvény parlament előtt lévő módosítása kiterjeszti a vagyonszerzési illeték alóli mentességüket – ismertette pénteki közleményében a Bank360.hu szakportál.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints).,Europe,Hungary
Fotó: Final Version Studio

Szeptember végén már kaptak egy jó hírt a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők. Abban az esetben ugyanis, ha nem teljesítik a vállalásukat, a határidő lejárta után késedelmi kamattal kell visszafizetniük a felvett támogatást. Ez a támogatás összegétől és a vállalástól függően a jegybanki alapkamattal vagy annak ötszörösével egyezik meg.

Ez a bevezetésekor még nem volt nagy teher, hiszen akkor egy százalék alatt volt az alapkamat. Jelenleg azonban, amikor a 13 százalékos alapkamat mellett már alapesetben is az olcsóbb személyi kölcsönök árával megegyező költség, az ötszörös szorzónál ez nagyon jelentős összegnek számítana. Ezt figyelembe véve

maximalizálta a kormány 5 százalékban az egyes időszakokra alkalmazható késedelmi kamat mértékét.

A CSOK igénybevételével a gyermeket vállaló családosok már eddig sem egyszerűen csak a többmilliós támogatáshoz vagy a kedvezményes, fix 3 százalékos otthonteremtési hitelhez juthattak hozzá. Mindemellett most egy újabb jelentős könnyítést érkezik számukra:

a vagyonszerzési illeték alóli mentesség.

Ez alapján az új és használt lakások megvásárlása a hatályos szabályok szerint mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól, ha ahhoz családi otthonteremtési támogatást használnak fel. Ennek köszönhetően egy átlagos méretű lakás esetén is több millió forintot takaríthatnak meg a CSOK-osok.

A Bank360 kiemelte azt is, hogy a CSOK nem csupán a lakásvásárláshoz, hanem ingatlanbővítéshez is igénybe vehető. Saját tulajdonban álló lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség, azonban más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor közös tulajdon jön létre, a hozzáépítőnek pedig ez alapján vagyonszerzési illetéket kell fizetnie jelenleg. Tipikusan ilyen helyzet állhat elő egy tetőtér-beépítésnél.

Rövidesen lejár az határideje, aki pályázna, sietnie kell

Már csak két hónapig, 2022 végéig van lehetőség pályázni a 3 millió forintos vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatásra. Benyújtani a felújítás megvalósítása után lehet.