Kiegészítő juttatást kapnak a Mercedes-gyár dolgozói – tudta meg a Hiros.hu portál, miután megkérdezte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t, a legnagyobb kecskeméti munkáltatót, hogy cég a rezsiárak emelkedése miatt kialakult helyzetben segíti-e, és ha igen, hogyan a dolgozóit.

Kecskemét Mercedes gyár
Fotó: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

„A jelenleg több mint 4700 főt foglalkoztató Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Magyarország egyik legnagyobb és legvonzóbb munkáltatója. A vállalat ügyvezetése a közelmúltban úgy döntött, hogy a gyár minden aktív munkavállalóját egy egyszeri kifizetéssel támogatja. Ez egy kivételes, a szokásos havi fizetésen felüli kiegészítő juttatás, amely a munkavállalók havi alapfizetésének 60 százalékát teszi ki” – írták állásfoglalásukban.

Egy nappal korábban a Rossmann jelentette be, hogy negyedmilliárdot szán dolgozói rezsitámogatásra. A drogérialánc a megélhetési válságra reagálva novemberben és decemberben két részletben nyújt anyagi támogatást minden alkalmazottjának, 70 ezer és 120 ezer forint közötti összegben.

Az elmúlt években és az idén is inflációálló béremelést hajtottunk végre. A rendkívüli helyzetre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy a megugró rezsiköltségekben is támogatjuk minden munkatársunkat

– nyilatkozták a Rossmann ügyvezetői, Flórián László és Németh Kornél. Hozzátették, hogy az egyszeri kifizetésen túl, amelyet minden kollégájuk megkap, létrehoznak egy alapot. Ez azt a célt szolgálja, hogy a nehéz élethelyzetbe került munkatársaikat további anyagi támogatásban részesítsék.

Huszonhat éve nem láttunk ilyen drágulást Magyarországon

Kilőtt a fogyasztói árindex szeptemberben, miután a rezsicsökkentés átalakítása először jelent meg a statisztikai adatokban: huszonhat év után ismét 20 százalék fölött az infláció Magyarországon. Az élelmiszerek ára 35,2 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (76,2 százalék), a sajt (68,0 százalék), a tejtermékek, valamint a vaj és a vajkrém (66,3 százalék), a margarin (61,2 százalék), a száraztészta (60,2 százalék) és a tojás (53,7 százalék) drágult.