BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiterjesztette a kamatstopot a kormány a péntek este megjelent rendeletével

A kormány a kamatstoppal menti az ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleseket is az új rendelete szerint. A jelzáloghitelekre legutóbb 2022. december 31-ig meghosszabbított kamatstop lejártát 2023. június 30-ra módosította.

A rendelet értelmében a referenciakamathoz kötötten változó kamatozású lakáshitelek kamatát csak a 2021. október 27-i referenciakamat mértékének megfelelően lehet emelni. Ez azokat a jelzáloghiteleket érinti, amelyeknek a kamatperiódusa egyéves vagy annál rövidebb, és a BUBOR a referenciakamata. Az ilyen hitelt törlesztőknél a kamatfordulókor csak a tavaly október végi referenciakamatokat alkalmazhatják, így a törlesztőrészlet csak kisebb mértékben emelkedhet.

A jelzáloghitelekre legutóbb 2022. december 31-ig meghosszabbított kamatstopot 2023. június 30-ig kitolják. A rendeletnek ez a része nem tartalmaz újdonságot, a korábbi bejelentésnek megfelelően rögzíti a kamatstop meghosszabbítását – mutat rá közleményében a Bank360.hu. 

Az új jogszabály másik passzusa azonban ki is terjeszti az eddigi kamatstopot olyan hitelekre, amelyekre eddig nem vonatkozott. A rendelet ugyanis kimondja, hogy a kamatstop szabályait a lakáscélú állami támogatásnak minősülő, fogyasztóknak nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre, a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre, valamint 2022. november 1-jétől a legfeljebb ötéves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre is alkalmazni kell – derül ki a Bank360.hu ismertetéséből.

Broken,Piggy,Bank,With,Band,Aid,Bandage,Or,Plaster,Finance
Fotó: Shutterstock

A kamatstop eddig az utóbbi, ötéves kamatperiódusú, nem kamattámogatott jelzáloghitelekre azért nem vonatkozott, mert ezeknek a változó kamatát nem a referenciakamathoz, hanem valamelyik kamatváltoztatási mutatóhoz kötötték. A kamatstop kihirdetésekor ez nem tűnt lényeges dolognak, hiszen csak fél évre, 2022. június végéig tervezték. Az azóta végrehajtott újabb féléves, majd a mostani további féléves hosszabbítással viszont egyre több ilyen jelzáloghitelnek is erre az időszakra esik a kamatfordulója. 

A mostani módosítás nélkül az ilyen, például ötéves kamatperiódusú lakáshiteleknél beállna a magas kamat, miközben a referenciakamatos, rövidebb kamatperiódusú adósok továbbra is élveznék a védelmet.

A mostani változtatással lényegében az összes olyan jelzáloghitelesre kiterjesztik a kamatstop védelmét, akinek ezután lesz a kamatfordulója 2023. június 30-ig – írja a Bank360.hu.

Sokat segíthetne a kamatstop meghosszabbítása

Júniusban lejár a kamatstop eredetileg meghirdetett határideje, és jelenleg 330 ezer magyar család rendelkezik változó kamatozású lakáshitellel, vagyis olyan kölcsönnel, amelynek a kamatát a bank akár éven belül is módosíthatja.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.