A brüsszeli szankciók okozta ellenére Magyarország készen áll a téli fűtési időszakra, a magyar gazdaság és a családok működtetéséhez szükséges energiahordozók biztosítva vannak – hangsúlyozta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a fűtési szezon kezdete kapcsán.

fűtés levétel
Fotó: Shutterstock


 

A TIM hangsúlyozta: a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok és nyugdíjasok fizetik a legalacsonyabb földgázárat az EU-ban.

A brüsszeli szankciók drasztikus energiaáremelkedést indítottak el: a szeptemberi adatok szerint Pozsonyban a magyar gázár dupláját, Párizsban és Londonban a négyszeresét, Rómában és Brüsszelben a hatszorosát, Bécsben a tizenegyszeresét, Amszterdamban a  tizenhétszeresét fizeti a lakosság a gázért.
A kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot, és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat – hangsúlyozták. 

Steiner Attila emlékeztetett: a rezsicsökkentés 2013 óta egyedülálló módon védi a lakosságot az energiaárak növekedésétől, ez a legnagyobb ilyen jellegű, családoknak nyújtott segítség Európában.

A rezsicsökkentés továbbra is minden magyar család és nyugdíjas számára biztosítva van az átlagfogyasztás mértékéig, ezzel havonta átlagosan 181 ezer forintos rezsitámogatást biztosít a kormány.
Az átlagfogyasztás felett is a világpiacinál jóval kedvezőbb lakossági piaci árat kell fizetniük a magyar felhasználóknak – tették hozzá. A kormány az energia-veszélyhelyzetre tekintettel határozott intézkedést tett azért, hogy elegendő földgáz legyen. 

A magyarországi gáztárolók töltöttsége már meghaladja a 76 százalékot, ami az éves fogyasztáshoz viszonyított töltöttség szempontjából jóval az uniós átlag fölött van. Emellett a kormány elrendelte a hazai gáztermelés másfél milliárdról kétmilliárd köbméterre történő növelését.

A kormány továbbá elrendelte a Mátrai Erőmű blokkjainak magasabb kapacitáson való üzemelését, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozását, meghosszabbította a Paksi Atomerőmű üzemidejét, és hozzákezdett Paks 2. építéséhez, az energiahordozókra és a tűzifára pedig kiviteli tilalom lépett érvénybe – fejtette ki az államtitkár a közleményben.
A kormány a rezsicsökkentés mellett tűzifaprogrammal, barnaszénprogrammal, a benzinárstoppal, az élelmiszerárstoppal és a kamatstoppal segíti a családokat. Az állami erdőgazdaságokban kitermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben. 

A fűtési időszakra elegendő, fenntartható gazdálkodásból származó tűzifa áll az ország rendelkezésére, az erdőgazdaságok folyamatosan szolgálják ki az igényeket, és növelik a termelési kapacitást – áll a közleményben.

A TIM felhívta a figyelmet a tűzifával való helyes fűtés fontosságára. A hatékony tűzrakás és begyújtás, valamint a tűzifa helyes tárolása egyrészt hozzájárulhat a kiadások csökkenéséhez és a fűtőberendezés állapotának megőrzéséhez, másrészt a környezetünkben élők egészségének és az otthonunk biztonságának védelméhez is – olvasható a minisztériumi közleményben.

Elkerüli Európát a katasztrófa: enyhe télre számíthatunk

A tudósok nagyjából 50-60 százalékos esélyt adnak annak, hogy bőven átlag feletti lesz a téli hőmérséklet.