Európát és az Egyesült Államok keleti partját nagy valószínűséggel elkerüli a rendkívül hideg tél – írta meg a Bloomberg. A Kopernikusz Klímakutató Szolgálat jelentése szerint enyhe lesz a hőmérséklet, ami segíthet Európának átvészelni a telet az emelkedő energiaköltségek mellett.

Budapest at night, Hungary, Europe
Fotó: Karen Deakin

A kutatók csütörtökön frissítették a szezonális kilátásaikat. Jelentésük szerint a decembertől februárig tartó időszakban a hőmérséklet jóval az ilyenkor megszokott átlag feletti lesz. Ha valóban megvalósul ez a prognózis, az mérsékelheti az európai országok földgáz iránti keresletét. Jelenleg minden nemzet azon van, hogy minél inkább feltöltse a földgáztárolóit. A magyarországi gáztárolók töltöttsége szeptember 19-én több mint 70 százalékos volt. Oroszország Ukrajna elleni háborúja rekordmagasságba tornászta az üzemanyag- és energiaárakat, ez pedig a megélhetési költségek válságához vezetett Európában.

A tudósok nagyjából 50-60 százalékos esélyt adnak annak, hogy az Egyesült Királyságban, a Földközi-tenger partvidékén és Közép-Európában bőven átlag feletti lesz a téli hőmérséklet. 

A kontinens többi részén 40-50 százalékos valószínűséget adnak ennek.

Kényelmes az alacsony de ideje hosszabb távra tervezni

A rezsicsökkentés szükséges volt, mérsékelte az energiaszegénységet, de az intézkedést a lakosság beépítette a várakozásaiba, holott ideje volna az energiatakarékosságra, az energiahatékonyságra összpontosítania – szűrhető le a pénteki Magyar Energia Szimpózium egyik előadásából.

A Kopernikusz-modell egyesíti az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Államok kutatóintézeteinek adatait. Műholdak, hajók, repülőgépek és meteorológiai állomások több milliárd mérését használja fel havi és szezonális előrejelzések elkészítéséhez.

Nem ért mindenki egyet a Kopernikusz előrejelzésével

Az enyhe télről szóló várakozásokat nem osztja minden meteorológus. A Commodity Weather Group amerikai elemzőcég szerint 

az európai tél hidegebb lehet, mint a tavaly. 

Számításaik szerint valamivel a tízéves átlag alatt lesz fűtési foknapokban mérve. Ez utóbbi kifejezés egy módszertanra utal, amelynek alapján a hőmérsékletből kiszámolják a várható energiafogyasztás mértékét. Leegyszerűsítve az a lényege, hogy minél hidegebb van, annál több üzemanyagot, ezen keresztül energiát használnak fel az országok. Az amerikai cég szerint többnyire változékony lesz a tél, nagyobb hidegek és enyhe időszakok váltogatják majd egymást.

Természetesen nem zárhatjuk ki, hogy lesz olyan időszak, amikor kifejezetten hideg lesz Európában

– mondta William Henneberg meteorológus.

Jövőre fagyhat meg Európa – VG Podcast

Az ideinél is nehezebb lehet 2023 tele az energiaellátás szempontjából.

Európa versenyt fut az idővel

Európa jelenleg azon dolgozik, hogy alternatívákat találjon az orosz energiahordozók helyére. Az ukrajnai háborúra adott válaszlépések miatt a fogyasztói árak egyre csak emelkednek a kontinensen. Az európai gazdaságok a szélén táncolnak.

Minél hidegebb lesz a tél, Európa annál rosszabb állapotban lesz a fűtési szezon végén – mondta az Oxford Institute for Energy Studies tudományos főmunkatársa, Katja Yafimava. Hozzátette, hogy 

számolni kell áramszünetekkel és teljes iparágak leállításával.