Egyre népszerűbb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) likviditás csökkentését célzó betéti gyorstendere, így a jegybanknál hétfőn már 1201,200 milliárd forintot ajánlottak fel a bankok a 18,0 százalékos kamatra, aminek teljes összegét az MNB be is fogadta, szemben a szombati munkanap 752,940 milliárd forintos és a pénteki első tenderen jelentkező 994,790 milliárd forintos összeggel.

Central Bank Vice President Marton Nagy Presents New Central Banking Program A sign sits on display at the entrance to the Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank, in Budapest, Hungary on Tuesday, Nov. 3, 2015. Hungary's central bank has extended its Funding for Growth Plan into 2016, seeking to boost banks' lending via new facilities, according to a National Bank of Hungary statement. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg, magyar nemzati bank, MNB, bank
Fotó: Bloomberg / Getty Images / Akos Stiller

Az egynapos elképzelések szerint a pénzpiaci folyamatok normalizálódása érdekében bevezetett eszköz segítségével az MNB a piacon jelenlevő forintlikviditást szűkíti, amelynek mértéke augusztusban a leggyakrabban használt M2 mérőszám szerint 42 036 milliárd forintot tett ki. A jegybank pénteken bejelentett intézkedései egyelőre működni látszanak, így a forint hétfőn ismét erősödni tudott az euróval szemben a pénteki nap után. A magyar fizetőeszköz mintegy másfél százalékkal, 411 forintos eurósárfolyam közelébe erősödött hétfő délután.

Az MNB pénteken az egynapos gyorstender mellett a kamatfolyosó tetejének 950 bázispontos emelésével és az energiaimporthoz szükséges deviza biztosításával is hozzájárult a forintárfolyam erősítéséhez.

Noha az MNB pénteki döntése a hozamok megugrását eredményezte mind a rövid, mind a hosszú oldalon, hétfőn azok 3–8 bázisponttal mérséklődtek. A Deutsche Bank egy jegyzete szerint a lépésekkel a magyar jegybank visszaszerezte hitelességét, és a pénteki hozamemelkedés ellenére hosszabb távon a kötvények árfolyamának emelkedését várják – írja a Reuters.