Az utóbbi időszakban megszaporodtak a Takarékbank ügyfeleit célzó adathalász kísérletek, amelyek során a csalók személyes adatokat próbálnak megszerezni. Az adathalászok legújabb módszere, hogy a Google és a Bing keresőjében hirdetik csaló oldalaikat. Korábban hasonlóra figyelmeztetett az OTP Bank is. 

adathalászat
Fotó: Shutterstock

A bank szakemberei a következőket javasolják az ügyfeleknek biztonságuk érdekében: soha ne a böngésző keresőjén keresztül keressenek rá a bank vagy bankjuk internetbankjának oldalára, hanem minden esetben a bank hivatalos honlapjáról (www.takarekbank.hu) nyissák meg az internetbankot. Ellenőrizzék a böngésző címsorában szereplő címet, és ha nem a https://www.takarekbank.hu/netbank vagy a [netbank.takarekbank.hu]netbank.takarekbank.hu cím szerepel, vagy nem „.hu”-ra végződik a cím, azonnal zárják be a böngészőt. Minden esetben olvassák el az SMS-ben kapott jóváhagyó kódot tartalmazó üzenetet, ellenőrizve, mihez adják jóváhagyásukat. A bank applikációjával történő jóváhagyás esetén mindig ellenőrizzék az aláírandó tranzakciót vagy módosítást a jóváhagyás előtt.

Ha bizonytalanok a Takarékbanktól kapott üzeneteket illetően (pl. nem ők indították a tranzakciót vagy az applikációtelepítést, vagy idegen nyelvű SMS érkezik), azonnal hívják a bank telefonos ügyfélszolgálatát a 06 1 311 3110-es telefonszámon.

Ha megnyitották a hivatkozást és megadták az adataikat, azonnal keressék fel a bank ügyfélszolgálatát, és függesszék fel netbankjogosultságukat!