Megjelent a kormányhatározat a kistelepülési üzletek támogatásának biztosításáról a hétfő éjjel publikált Magyar Közlönyben.

Karnok Csaba, 20201215 Szeged Küldünk-e még karácsonyi, újévi képeslapot? Kereslet, kínálat a dorozsmai papír-írószer boltban.Képen: Tóth-Kónya Otília, a Papír Kuckó írószer- és nyomtatvány­bolt tulajdonosaFotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Ebben a kormány rögzíti, hogy egyetért azzal, hogy a kistelepülési élelmiszerüzletek a megnövekedett költségeikhez támogatást kapjanak. Mindezt a Magyar Falu Program keretében, pályázati formában bonyolítják le.

Ennek érdekében a pénzügyminiszter azt a feladatot kapta, hogy gondoskodjon 2023-ban legfeljebb 8 milliárd forint többletforrás biztosításáról a Magyar Falu Program jogcím javára.

Ennek a határideje január 15.

Már készül a pályázat

A kabinet egyúttal felhívta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost, hogy dolgozza ki a megvalósításához szükséges támogatás feltételeit és gondoskodjon a pályázat kiírásáról. A kritériumok megalkotására december 15-ig kapott időt.

A hírek szerint több ezer falusi kisbolt részesülhet a hozzájárulásból, akár milliós nagyságrendben is. Az elnyert összeget az üzletek bér- és rezsiköltségre számolhatják el.