Jó hírt kapott a Mol és vele együtt a közép-európai olajfinomítók. A TASZSZ jelentése szerint a szerda kora esti órákban a Druzsba ukrán szakaszán újraindultak az olajszállítások. A hírügynökséget Igor Djomin, a Transznyeft orosz kőolajvezeték-üzemeltető vállalat szóvivője értesítette. Eddig nem volt világos, hogy mi okozta a szállítás részleges felfüggesztését. 
Az előzményekről a VG itt számolt be

 

A magyarországi, három hónapra elegendő stratégiai tartalékon felül általában a finomítóknak is van egy 30 napos tartalékuk, hogy a finomítás zökkenőmentes legyen, és ez így van Százhalombattán is. Vagyis a mostani pár órás fennakadás semmilyen érdemi problémát nem okozhatott az üzemanyag-ellátásban. 

Számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot

 – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárca közleménye szerint a miniszter a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a zavarokat a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.
„Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják” – fogalmazott.
 

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt uniós szankciók csak tovább súlyosbították a helyzetet, ezen egyértelműen sikertelen intézkedések energiaválsághoz vezettek, és több bajt okoznak Európának, mint azoknak, akik ellen kivetették őket. Az uniós tagországok energiaügyi minisztereinek csütörtöki ülését megelőzően úgy fogalmazott: sajnos most úgy látjuk, hogy Brüsszel újabb alkalmatlan, Európa számára gondokat okozó javaslatokat tett le az asztalra – figyelmeztetett a kőolajra és a földgázra vonatkozó ársapkára utalva.
 

Ezeket a terveket veszélyesnek és rossz ötletnek nevezte, ugyanis szavai szerint további problémákat okozhatnak az európai energiapiacon. Mint mondta, az EU-s energiaügyi miniszterek csütörtöki ülésén ezért világossá teszi a kormány álláspontját az ügyet illetően.
 

Azért fogunk küzdeni holnap Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gáz-, mind az olajársapka alkalmazása alól 

– hangsúlyozta.
 

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, azonban nem valamiféle politikai állásfoglalásként, hanem azért, mert fizikailag csak így garantálható jelenleg hazánk ellátása, ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó. Leszögezte: most azért fog küzdeni, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes szállításra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre, máskülönben ellátásbiztonsági problémák lépnének fel.
„Ha ezeket el tudjuk érni, (...) akkor Magyarország energiabiztonsága a továbbiakban is biztonságban lesz” – fogalmazott. Majd hozzátette, hogy a közös gázbeszerzések kapcsán a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a részvétel kizárólag önkéntes alapú legyen.