Energia

Megint leállt a Barátság kőolajvezeték

A Barátság kőolajvezeték a fehéroroszországi finomítók olajellátását és az Európába irányuló olaj tranzitját biztosítja.

Részlegesen leállították a Ukrajna területén lévő szakaszát, miközben a Fehéroroszországból Ukrajna irányába való szivattyúzás még mindig zajlik – mondta szerdán a Transznyefty szóvivője, Igor Demin a TASZSZ-nak. 

Százhalombatta, 2013. július 25.
A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kőolaj-feldolgozó létesítménye.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Barátság kőolajvezeték a fehéroroszországi finomítók olajellátását és az Európába irányuló olajat biztosítja. A vezeték a Szamarai régióból származik, Brjanszkon keresztül halad át 

Fehéroroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Csehországon, Szlovákián, Németországon és Magyarországon keresztül.  

A Lengyelországot ért rakétabecsapódásokat követően kiderült, hogy rakétatalálat érte az áramellátót is a fehérorosz–ukrán határon, a Barátság kőolajvezeték azonban nem sérült meg. Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy 

az átfogó orosz rakétatámadás az Ukrajnával szomszédos több ország energiarendszerére is hatással volt.

Október 17-én a korábbi fennakadások ellenére ismét érkezett kőolaj Magyarországra. Korábban Szijjártó Péter a Facebookon jelentette be, hogy a műszaki munkálatokat sikerült olyan mértékben elvégezni, hogy a kőolajszállítás hazánk irányába újraindul. 

Korábban a VG megírta, hogy az itthoni, három hónapra elegendő stratégiai tartalékon felül általában a finomítóknak is van egy 30 napos tartalékuk, hogy a finomítás zökkenőmentes legyen, és ez így van Százhalombattán is. Vagyis a mostani pár napos fennakadás semmilyen érdemi problémát nem okozhatott az üzemanyag-ellátásban. 

 

Barátság kőolajvezeték
Kapcsolódó cikkek