Eredményes a takarékos gazdálkodás: szeptember után októberben is 100 milliárd feletti többlettel zárt a költségvetés. Ez az elmúlt húsz év harmadik legnagyobb októberi többlete – közölte közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető megjegyezte, októberben 101,3 milliárd forint többletet ért el a költségvetés. Hangsúlyozta, a kormány fegyelmezett gazdálkodással válaszol a szankciós válságra, miközben maradéktalanul biztosítja a rezsicsökkentés fenntartásához, a biztonságos energiaellátáshoz, a családtámogatások fenntartásához és a nyugdíjak értékének megőrzéséhez szükséges forrásokat.

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 2590,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2683,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 289,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 195,7 milliárd forintos hiányt értek el.

Októberben a központi alrendszer 101,3 milliárd forint többletet ért el, szemben az előző évi azonos havi 630,1 milliárd forintos deficittel.

Ez az eredmény az elmúlt 20 év harmadik legnagyobb október havi többlete.

A központi alrendszer október végi adó- és járulékbevételei az előző év azonos időszakához képest mintegy 17,1 százalékkal magasabb összegben alakultak.

Magyarországon az elmúlt húsz évben csak kétszer fordult elő ilyen

A központi költségvetés adatai szerint a kormány továbbra sem spórol a nyugdíjakon, a családtámogatásokon vagy az egészségbiztosításon, ám a kiadás-visszafogás negatív hatásainak mérsékléséhez létfontosságú, hogy megérkezzenek az európai uniós források.