Katona Bencét kérte fel a Nemzeti Tőkeholding Zrt. vezetésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – derül ki a tárca közleményéből. Katona Bence eddig a Hiventures Zrt. vezérigazgatója volt.

 Katona Bence vezérigazgató-helyettes  /  Hiventures
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Nagy Márton arról számolt be, hogy a kormány korábbi döntésének megfelelően 2022. november 17-én bejegyezték és megalakult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. Az intézmény felállításával egy központilag irányított, hatékony, állami hátterű finanszírozási rendszer jön létre, amely hozzájárul, hogy 

mintegy ezermilliárd forintnyi új forrás kerüljön a gazdaságba.

A miniszter a tőkeholding vezetőjétől azt várja el, hogy tegye hatékonyabbá és eredményesebbé az állami hátterű tőkealapok működését, valamint olyan keretrendszert működtessen, amely érdemben járul hozzá a hazai vállalkozások fejlesztéséhez és megerősítéséhez, a kifektetések elősegítéséhez, továbbá a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez.

Budapest, 2022. szeptember 17.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Nagy Márton emlékeztetett rá, hogy az elhibázott szankciók Európa-szerte próbára teszik a vállalkozásokat és soha nem látott nyomás alá helyezték a nemzetgazdaságokat. A elkerülése, a teljes foglalkoztatottság megőrzése, valamint a családok megvédése érdekében a magyar kormány eddig 11 pontból álló akciótervet dolgozott ki. Ennek egyik eleme a Nemzeti Tőkeholding Zrt. létrejötte.

A tőkealap csodafegyver, de csak ha jól működik

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium október végén jelentette be, hogy januártól kizárólag a Nemzeti Tőkeholding Zrt. keretében lehet felállítani új tőkealapot. Ebbe az új struktúrába tagozódik be valamennyi, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap. Erre azért van szükség az indoklás szerint, mert jelenleg széttagoltság jellemzi a piacot. 

A legnagyobb probléma, hogy számos alap – mintegy kétharmaduk – alulteljesít, valamilyen okból nem hozza az elvárt teljesítményt, pedig a mostani gazdasági környezetben felértékelődik a tőke szerepe. 

A cél, hogy mind a 65 állami hátterű tőkealap érdemben járuljon hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez.

Ha ez sikerül, akkor a tőkealapok mikro- és makroszinten is hozzájárulnak a gazdaság teljesítményéhez, illetve javul a cégek hitelérhetősége is.