Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter irányításával egy új nemzeti tőkealapot hoz létre a kormány január elsejével – jelentette be Lóga Máté, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára egy háttérbeszélgetésen. 

Money,Bag,And,Stacking,Golds,Coin,With,Grow,Up,On
Fotó: Shutterstock

Jövő év elejétől kizárólag a Nemzeti Tőkeholding Zrt. keretében lehet felállítani új tőkealapot. Ebbe az új struktúrába tagozódik be valamennyi, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap.

Az államtitkár jelezte, jelenleg széttagoltság jellemzi a piacot, ugyan volt egységesség köztük, a mélységét tekintve azonban már kevésbé.

Nem normális működés, ami most a tőkealapokat jellemzi

– indokolta az államtitkár az NTH létrehozásának szándékát, hozzátéve: a legnagyobb probléma, hogy számos alap alulteljesít, valamilyen okból nem hozza az elvárt teljesítményt. Lóga Máté emellett azt is hangsúlyozta, hogy a mostani gazdasági környezetben felértékelődik a tőke szerepe. „A cél, hogy mind a 65 állami hátterű tőkealap érdemben járuljon hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. Jelenleg mintegy 1000 milliárd forintnyi eddig még ki nem helyezett forrás áll rendelkezésre” – ismertette az államtitkár, aki 

nagyjából a tőkealapok egyharmadát nevezte alulteljesitőnek.

Mikro- és makroszinten is hozzájárulnak a gazdaság teljesítményéhez, javul a cégek hitelérhetősége a tőkealapoknak köszönhetően – magyarázta a tőkealapok szerepét a gazdaságban. Az NTH menedzsmentjéről a közeljövőben tájékoztat Nagy Márton.

Átlagosan másfél-két millió forintot hagy a vállalatoknál a kamatstop

Nagy Márton a hét végi kormányinfón jelentette be, hogy a kamatstopot kiterjeszti a kkv-kra, a referenciaidőszak június 28. lesz, 7,77 százalékon rögzíti kabinet a kamatokat. A kkv-szektor forinthitel-állományában a támogatott hitelek aránya 60 százalék, 40 százaléka nem támogatott. A kamatstoppal érintett hitelek nagysága 2000 milliárd, ebből 780 milliárd forint beruházási, 380 milliárd forint forgóeszközhitel,

átlagosan másfél-két millió forintot hagy a vállalatoknál.

Emellett arról is gondolkodnak, hogy a hitelezési aktivitást összekötik az extraprofitadó terhével, jelenleg egyeztetés folyik a bankszövetséggel erről, velük dolgozzák ki a részleteket. Lóga Máté szerint azért is fontos a kamatstop, mert a többi kkv-kat támogató programmal együtt a kormány kap egy jelzést arról, hogy valójában mekkora problémával szembesülnek a cégek az nyomán.