Magyar gazdaság

Nyolcvanöt százalékon állnak a hazai földgáztárolók

Az éves lakossági felhasználásnál több gázt sikerült betárolni a hónap elejéig, sőt a kedvező időjárás miatt folytatódhat a készletek felhalmozása a következő napokban is.

Elérték a 85 százalékos töltöttségi szintet november 1-jére a magyarországi földgáztárolók – közölte pénteken a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), felhívva a figyelmet arra, hogy a betárolt földgáz mennyisége 1,73 milliárd köbméterrel, közel 50 százalékkal haladta meg az gáztárolási rendeletében erre az időpontra előírt töltöttségi szintet.

2022.03.18.Az Akvamarin Projekt alapkőletételének eseménye a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság 2022.03.18.

Az Akvamarin Projekt alapkőletételének eseménye a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az adatok szerint így november elején 5,38 milliárd köbméter gáz volt a magyar tárolókban, ami az összkapacitás 85 százaléka, és 500 millió köbméterrel több az egy évvel korábbi mennyiségnél.

Az Európai Unió gáztárolási rendelete szerint Magyarországnak november 1-jéig az ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Hazánk a gyorsabb betárolásnak köszönhetően november 1-jére 1,73 milliárd köbméterrel, azaz csaknem 50 százalékkal teljesítette túl a rendeletben előírt mennyiséget.

A tárolókban található gáz így az éves fogyasztás 53,8 százalékára elegendő, 

ami 25,7 százalékkal magasabb az európai átlagnál és az éves lakossági fogyasztás 135,75-át teszi ki.

Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan. A piaci szereplők igényei és az időjárás függvényében a hazai földgáztárolók, valamint a hozzájuk tartozó műszaki infrastruktúra a következő időszakban is betárolási üzemmódban működhet.

 

gáztárolás földgáz Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek