„Tegnap óta az újságíróknak köszönhetően tudni véljük, hogy az Európai Bizottság állást foglalt végül a Budapest és Brüsszel között idestova fél éve tartó, nagyon intenzív tárgyalássorozatról és a magyar vállalásokról, amelyeket tettünk és időarányosan teljesítettünk. Az a jó hírem van, hogy az újságírók által tolmácsolt bizottsági álláspont megerősíti azt a perspektívát, amelyet júniusban felvázoltunk, vagyis hogy az év végéig szülessenek meg azok a megállapodások, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzáférjünk az uniós forrásokhoz a jövő évben” – mondta az uniós tárgyalásokért felelős Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy budapesti konferencián, miután előző nap a Frankfurter Allgemeine Zeitung arról írt, 7,5 milliárd eurós forrástól eshet el Magyarország, mert az Európai Bizottság szerint Magyarország nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett ígéreteit.

NAVRACSICS Tibor
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Egyébként is ez volt a menetrend

Az Európai Bizottság javaslata, a sajtó tolmácsolása szerint, arra irányul, hogy továbbra is megmaradjon bizonyos uniós források felfüggesztése, de ez Magyarország számára azért nem zavaró tényező, mert a menetrendből adódóan a magyar feladatok egy része egyébként is a jövő évre húzódik át – fejtette ki Navracsics, 

Zsarolás, politikai játszmák, alkudozások zajlanak a színfalak mögött Magyarországról – december 6-án dől el a hazánknak járó sorsa

Az EP a bizalmatlansági indítvánnyal zsarolja a brüsszeli bizottságot, amely ezért a pénzügyminiszterek tanácsára kénytelen hagyni a Magyarországnak járó pénzekről szóló döntést.

Abban bízunk, hogy (...) továbbra is időarányosan teljesítjük a vállalásainkat, és a bizottság ezt a jövőben is értékelni fogja, 2023-ban pedig maradéktalanul hozzáférhetünk a minket megillető uniós pénzekhez

– jelentette ki Navracsics Tibor, aki arra számít, hogy az év végéig – a bizottság által is megerősítetten – aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek egyrészt a helyreállítási alaphoz, másrészt a kohéziós pénzekhez való hozzáférést biztosítják. Közölte: Magyarország lojális, hasznos és jó felhasználója az EU-s forrásoknak.

„Olvasgatjuk a cikkeket, és megpróbáljuk megtalálni, mit kifogásol a bizottság”

Előadása után a miniszter újságíróknak nyilatkozva arra a kérdésre, hogy kapott-e jelzést a magyar kormány a 3000 milliárd forintnyi uniós forrás felfüggesztésére vonatkozó állítólagos brüsszeli javaslatról, azt válaszolta: semmilyen hivatalos közlést nem kaptak, ők is újságokból értesültek. Emellett informális csatornákon keresztül megtudták, hogy szerda délután az európai bizottsági elnöki kabinet vezetői tartottak egy sajtó-háttérbeszélgetést, amelyen ismertették a testület álláspontját. Navracsics Tibor ezt szokatlannak nevezte, mert a tárgyalások eddigi szakaszában mindkét fél tartotta egymást ahhoz, hogy új körülmények felmerülése esetén egymást tájékoztatják először. 

Olvasgatjuk a cikkeket, és megpróbáljuk megtalálni, mit kifogásol a bizottság. (...) Ám ha hinni lehet a tudósításoknak, akkor a bizottság meg fogja erősíteni, hogy az újjáépítési alappal kapcsolatos megállapodást megköthetjük, a kohéziós pénzekhez hozzáférést biztosító megállapodást pedig aláírhatjuk. Ha ez megvan, akkor mi elértük az erre az évre tervezett célunkat 

– tette hozzá, megismételve egyúttal azt a korábbi megjegyzését, miszerint ha rajta múlna, már érkeznének az uniós források.

Azt is mondta ugyanakkor, hogy a magyar kormány megérti, ha a felfüggesztést Brüsszel meg akarja hosszabbítani, mert a vállalt menetrend eleve tartalmaz jövő évi teljesítési pontokat, például az igazságszolgáltatással kapcsolatban. De 

abban bízunk, hogy ha teljesít a magyar fél, időarányosan hozzáférhet a felfüggesztett pénzekhez 

– jegyezte meg a politikus, aki a hazai költségvetést érintő kérdésre kijelentette, nem kell egyelőre B terv, nem okoz nehézséget a felfüggesztést, mert az az összeg, amelyet nem tartanak vissza, elég az induló projektek tervezéséhez, elindításához.

Euro,Coin,With,National,Flag,Of,Hungary,On,The,Euro
Fotó: Shutterstock

Arra a felvetésre, hogy a hírek szerint Brüsszel kifogásolja az Integritás Hatóság egyik elnökhelyettesének, Holbusz Tímeának a személyét, úgy reagált: egy független intézményről van szó, amelynek vezetőit egy EU által is jóváhagyott eljárásban választották ki.

Igazságügyi reform, pedagógusbérek

Navracsics tudomása szerint az igazságszolgáltatás terén az Országos Bírói Tanács hatáskörének erősítését – javaslattételi, véleményezési jog biztosítását – kéri az Európai Bizottság az egyes bírói pozíciók kinevezése során. Közölte ugyanakkor, úgy tudja, 

megállapodás közeli a helyzet ebben a kérdésben.

 Véleménye szerint egyébként inkább az Európai Parlamentben zajló vita az, ami jelenleg az Európai Bizottság álláspontját meghatározza, nem pedig a magyar hozzáállás.

Arra a kérdésre, hogy a fejlemények alapján elhárulhat-e az akadály a tavaszi pedagógusbér-emelés elől, a miniszter azt felelte: bár a pénzfelfüggesztés adott esetben veszélyt jelenthet, ő abban bízik, hogy nemcsak a megállapodások születnek meg ez év végéig, hanem az Európai Bizottság 2023-ban már úgy látja, rendben zajlik a magyar vállalások teljesítése, és utalja a forrásokat.