Ismét hónapokat késik az M3-as metró átadása. A VG már szeptemberben beszámolt arról, hogy 2023 első negyedévében a BKV biztosan nem fogja befejezni a metróvonal felújítását. Lapunknak szeptemberben megerősítették, hogy csak a második negyedévben érnek a rekonstrukció végére, a Népszava pedig most azt is megtudta, hogy az eredetileg tervezett márciusi átadó májusra tolódik.

Budapest 2020.10.22.M3 metró déli szakaszának átadásafoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság Budapest 2020.10.22.
M3 metró déli szakaszának átadása
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Tavaly szeptember végén a fővárosi cég még azt közölte lapunkkal, hogy a teljes 3-as metróvonalat a tervek szerint 2023 első negyedévében átadják az utasforgalomnak. 

A BKV közölte, hogy a kivitelezőkkel történt megbeszélések után átalakították az ütemtervüket. A metróvonal felújításának befejezését az eddig tervezett 2023 márciusáról májusra halasztották, mivel nem készülnek el időben az utolsó két megálló, a Nagyvárad tér és a Lehel tér munkálataival. Ezt a két állomást májusban zárták le, de a BKV Népszavához eljuttatott közleménye szerint nem várt műszaki problémák miatt több idő kell a korszerűsítéshez.

A BKV hozzátette, hogy a legforgalmasabb a legforgalmasabb csomópontot, 

a Deák Ferenc téri megállót, valamint a Ferenciek tereit januárban visszaadják az utasforgalomnak. 

Ez azt jelenti, hogy januárban már Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között közlekedik a metró.

Márciusig az Arany János utcai és a Nyugati pályaudvari megálló felújítását befejezik, és a tervek szerint ekkorra a Dózsa György úti akadálymentesítésre is sor kerül. Amint ezek elkészülnek, az M3-as a teljes vonalon közlekedhet. A Nagyvárad téri és a Lehel téri megállónál viszont csak májustól áll meg a metró.