Erős beszéddel támadta – papíron – szövetségesét, Karácsony Gergelyt és a Fővárosi Önkormányzatot a XVIII. kerület DK-s polgármestere, Szaniszló Sándor, aki a képviselő-testület olykor sivár, legutóbb azonban forró hangulatú ülésén, majd később a közösségi oldalán is kritizálta a főpolgármester munkáját.

Üllői út, kátyúk, 18. kerület
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ahogyan azt a Világgazdaság elsőként írta meg, a kerület úgy döntött, ha telik rá 2023-ban, saját forrásból vállalja az egyébként fővárosi tulajdonú Üllői út és a Nagykőrösi út egyes szakaszainak felújítását, bruttó 3,7 milliárd forintért. 

A rendkívül forgalmas utak rendbetételét évek óta halogatja a főváros vezetése: 2020-ban 1,1 milliárdot különített el a projektre, egy évvel később, a választási kampány hajrájában pedig maga Karácsony Gergely tett ígéretet a munkálatok elindítására. A kerületi képviselők legutóbbi ülésén azonban Szaniszló Sándor már egyértelműen fogalmazott: „Egyetlen vasat sem fogunk kapni a Fővárosi Önkormányzattól, ezt tudnia kell mindenkinek, nagyon-nagyon sokszor lepattantunk már erről.”

A polgármester – aki nemrég állatkerti bundázással vádolta meg Karácsony Gergelyt – az ülésen betekintést engedett, hogyan zajlottak az egyeztetések a fővárossal.

A mai napon is azzal küzdöttünk, hogy elmagyarázzuk: mi nem akarjuk, hogy kétszázhetvenvalahány helyszínen átfúrja a vízművek az utat, nem akarjuk, hogy újravegyük a teljes faállomány sorsát, nem akarjuk a villamossíneket középre hozni, nem akarunk bringasávot sem. Azt mondjuk, hogy marassuk fel, aszfaltozzuk le, fessük fel, és akkor 8-10 évig mindenki használhatja az Üllői utat úgy, ahogy azt már legalább 15 éve megérdemelnék a kerületiek

– jelentette ki Szaniszló.

Később is keményen fogalmazott, amikor a közösségi oldalán bejelentette: a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását adta (!), hogy helyette, saját forrásból a XVIII. kerület hozza rendbe az Üllői utat, amire Budapest képtelen. Sőt, Szaniszló Sándor azt is állította, hogy a budapesti városvezetők nem bántak megfelelően a forrásaikkal, hiszen úgy összegzett, hogy „velük ellentétben, a XVIII. kerületben szigorú gazdálkodással, a kiadások észszerű visszafogásával” rendelkezésre áll megfelelő tartalék a munkálatok elkezdéséhez.

A képviselő-testület ülésén a kerület pénzügyi ellenőrzési bizottságának elnöke, a korábban momentumos Nagy Károly kiemelte, az Üllői út Európa leghosszabb sugárútja, fővárosi érdek is, hogy megújulhasson.

Karácsony Gergely megígérte a választáson. Itt volt vagy négyszer, mind a négyszer megígérte, hogy a Főváros részt fog venni ebben a teherben. Kérem a polgármester urat, emlékeztesse

– mondta Nagy Károly, mire Szaniszló Sándor a fent említett szavakkal reagált, azaz leszögezte: a XVIII. kerület egyetlen vasat sem kap a projektre a Fővárosi Önkormányzattól…

Csak azért szavazták meg Budapest jövő évi költségvetését, mert Karácsony Gergely szépen kérte

A 2022-es büdzsét fél évre tervezték, a 2023-as inkább csak negyedévre lehet elég. A DK szerint is 100 milliárdos lyuk lehet a városháza számításaiban és a Momentum is elégedetlen. Mintha kezdene megbomlani a fővárosi szivárványkoalíció.