Jó üzenete van, hogy az adórendszer fő elemeit nem változtatják meg évről évre – mondta a VG Podcastnak a WTS senior partnere. Gyányi Tamás szerint a cégeknek a tervezhetőség a legfontosabb, ebből a szempontból az évközi adóváltozásokkal nehéz számolni. Ugyanakkor 

már sok éve nem nyúl a kormányzat az adórendszer alapvető elemeihez, így a 9 százalékos társaságiadó-kulcshoz, és a 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcshoz.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A szakértő szerint 

a vállalkozásbarát adórendszer azonban nem csak az elvonás mértékén múlik. 

Persze, a legfontosabb, hogy milyen kulcsokkal kell számolni, de meghatározó az is, hogy mekkora terhet ró a cégekre az adóadminisztráció. Ezen a területen viszont Magyarország igen előkelő helyen áll, sokszor német adószakértők is elcsodálkoznak azon, hogy idehaza milyen fejlett a digitális ügyintézés – hangsúlyozta Gyányi Tamás.  

Az elvonás mértéke érdemben az extraprofit adókkal sújtott szektorokban nő, összességében nagyjából változatlan.

A reklámadókulcs továbbra is nulla százalék marad. Jövőre továbbra is a fogyasztást terhelik magas adók, például a 27 százalékos áfa és, – ha adóévet nézünk – , akkor eljöhet az átalányadózás aranykora, a év közbeni szigorítása miatt – tette hozzá a szakértő.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast