A vanília kivételével az összes fontosabb alapanyag ellenértéke jelentősen emelkedett az elmúlt években. Bár rengeteg a kockázat, stabilizálódni látszanak az árak – erről beszélt Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára a Növekedes.hu-n megjelent interjúban

A szakember elmondása szerint az elmúlt egy évben a tejpor, a búza és a cukor költségei duplájára nőttek, ráadásul utóbbi alapanyag esetén az európai piacok büntetővámjai is emelik az árakat. Hasonlóan más ágazatokhoz, az energiaár emelkedése minden édességcéget komolyan sújt, a legnagyobb veszélynek a sütéssel dolgozó vállalkozások vannak kitéve, tipikusan a kekszet, ostyát, chipset előállítók, itt ugyanis a technológia a gázra alapul, amelyet gyakorlatilag lehetetlen más energiaforrásra cserélni.

20220906 DiósgyőrA Nestlé egyetlen üreges csokoládéfigurákat is gyártó üzemében tett látogatást szerkesztőségünk acég meghívására. A bemutatók során megismerkedhettünk a csokoládéfigura-készítés rejtelmeivel és a csomagolás technológiájával.
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

Összességében úgy tűnik, a világpiaci alapanyagárak emelkedett szinten, de stabilizálódni látszanak. A sérülékenység ugyanakkor továbbra is magas. Váratlan politikai, katonai, időjárási események, kártevők vagy betegségek felbukkanása boríthatja a konszolidációt.

– vetítette előre Intődy, aki arról is beszélt, hogy a karácsonyi édesség forgalmi értéke nem maradt el a tavalyitól, de a vásárolt mennyiség csökkenhetett. Pontosabban csak a jövő év első felében látják, hogyan alakult az év végi fogyasztás 2022-ben.