A Magyar Nemzeti Bank felülvizsgálta a hagyományos megtakarítási életbiztosításoknál a biztosítók által adható legmagasabb technikai kamat (garantált hozam) maximumának mértékét. Ez alapján a jegybank a rendszeres díjas, forintalapú életbiztosításoknál az eddigi évi 1,8 százalékról 4, az 5 évnél nem hosszabb tartamú egyszeri díjas szerződéseknél 7 százalékra növeli az adható garantált kamat legmagasabb mértékét – derült ki a jegybank szerdai közleményéből.

Asia,Stock,Trader,Agent,Or,Sale,Tax,Loan,Broker,Advice
Fotó: Shutterstock

Az euróalapú életbiztosításoknál ez a mérték évi 0,6 százalékról 1,5-re emelkedik. Az erről szóló módosító rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

A klasszikus megtakarítási életbiztosításoknál a díjak befektetésének kockázata a biztosítóé, általában nagyobb biztosítási kockázatot tartalmaznak. A unit-linked (befektetési egységekhez kötött) konstrukcióknál viszont az ügyfeleké a befektetési kockázat (utóbbiaknál ezért nincs is állami szintű szabályozás a kamatmértékekre) és kisebb a biztosítási kockázata. Az elmúlt bő egy évtized a hagyományos életbiztosítások visszaszorulását és a unit-linked konstrukciók arányának bővülését hozta.

A most megnövelt kamatmértékek azonban ismét a hagyományos termékek térnyerését, a biztosítási kockázatot tartalmazó termékek díjának csökkenését, összességében pedig az ügyfelekért folytatott verseny élénkülését hozhatják.

Az új maximális kamatok a módosítás hatálybalépése után kötött életbiztosítási szerződésekben köthetők ki, a lejáratig tartó teljes időszakra.

A biztosítók a piaci gyakorlatuk alapján, illetve a verseny miatt e kamatokon felül a befektetett díjrészeken elért esetleges további hozam jellemzően 80-90 százalékát is átadják ügyfeleiknek. A biztosítási termékek versenyképességét más lakossági megtakarításokkal összevetve tovább erősítheti, hogy a biztosítási összeget a lejárat előtt bekövetkező biztosítási esemény bekövetkezése esetén is (további díj befizetése nélkül) teljesítik.

A különböző új kamatmaximumok meghatározásánál az MNB a hosszú lejáratú államkötvények hozamának meghatározott százalékos mértékét, a múltbeli hozamok 5 éves mozgóátlagát, az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) végső határidős kamatlábát (UFR), illetve a hazai biztosítók által az elmúlt két évtizedben a matematikai tartalékon elért minimális hozamszinteket vette figyelembe.

A magyarországi rendszeres díjas, technikai kamatlábbal rendelkező életbiztosítási szerződések száma 2022 augusztusában megközelítőleg 302 ezer volt.

E szerződések állománydíja együttesen megközelítette a 37,5 milliárd forintot.

Poraikból támadtak fel az utasbiztosítások

Csaknem megduplázták utasbiztosítási díjbevételeiket a biztosítók az év első három negyedében. A teljes piac már jóval szerényebben muzsikált és a biztosítók nyeresége is nagyot esett.