Bámulatos teljesítményt nyújtott 2022. első három negyedévében az utasbiztosítási piac: a díjbevétel csaknem a duplájára, 12,4 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. 

utasbiztosítás
Fotó: Shutterstock

Ezzel az utasbiztosításban érdekelt szolgáltatók már majdnem visszatértek a koronavírus-járvány előtti díjbevételi szinthez, hiszen 2019. első kilenc hónapjára 12,9 milliárdos díjbevételt mutatott ki a jegybank.

A piac nagy feltámadásán persze egyáltalán nem lehet csodálkozni, hiszen az idei nyári szezon volt a járvány kitörése óta az első, amikor a legtöbb kedvelt célországba minden különösebb járványügyi korlátozás nélkül utazhattak a magyarok.

Az utasbiztosítási díjbevétel alakulása
 

A teljes biztosítási piac szempontjából már korántsem alakult ennyire egyértelműen jól az év első kilenc hónapja. Az MNB adatai szerint szeptember végéig összesen 1103,8 milliárd forintos díjbevételt termeltek a szolgáltatók, amely ugyan 10,2 százalékos bővülést jelent éves alapon, az ismert inflációs adatok tükrében már egyáltalán nem tekinthető túlságosan acélos teljesítménynek.

A két nagy terület közül a nem életbiztosítási üzletágnak ment jobban a szekér: itt a díjbevétel 12,9 százalékkal, 628,3 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

Ezen belül a lakossági vagyonbiztosításoknál 9,7 százalékkal, 124,6 milliárd forintra nőtt a díjbevétel. Sokkal jobban ment viszont a casco piacának, ahol közel 15 százalékkal, 103,1 milliárd forintra ugrott az első kilenc hónapban befolyt összeg. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) viszont jóval szerényebb mértékű, 7,8 százalékos bővülést mutat a statisztika, 212,5 milliárdos díjbevétel mellett.

A díjbevétel alakulása
 

Az életbiztosításoknál szintén csak 6,8 százalékos díjbevétel-növekedésre futotta, 475,6 milliárdos összeggel. A torta legnagyobb szeletét itt változatlanul az indexhez vagy befektetési egységhez kötött (unit-linked) biztosítások adják, amelyeknél most igen szerény, 5,7 százalékos bővülés mutatkozott, 204 milliárd forinthoz közelítő díjbevétel mellett. 

A halálesetre szóló konstrukcióknál viszont majdnem másfélszeresére, 49 milliárd forint közelébe hízott éves összevetésben a piac,

de látványos, 41,1 százalékos ugrás történt az egészségbiztosításoknál is. A nyugdíjbiztosításoknál szintén nem volt nagy áttörés, bár a 10,6 százalékos növekedés – 92,8 milliárd forintos díjbevétel mellett – nem rossz eredmény.

Ami a biztosítók mérlegadatait és eredményeit illeti, ott sem túl kedvező a kép: a szektor teljes eszközállománya 7,4 százalékkal, 3097,1 milliárd forintra csökkent egy év alatt. Eközben az első kilenchavi adózott eredmény 20,99 milliárd forintot ért el, ami alig több mint egyharmada a 2021. azonos időszakára kimutatott szektorszintű profitnak.