Kormányhatározat jelent meg a friss Magyar Közlönyben a budapesti 4-es metróvonal és kapcsolódó felszíni beruházásainak megvalósításáról szóló szerződés hetedik módosításának jóváhagyásáról.

20210401 Budapest MetróFotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet


Ez egyebek mellett tartalmazza a támogatási szerződés, a finanszírozási szerződés és finanszírozási szerződést kiegészítő megállapodás módosítását és egységes szerkezetbe foglalását. Ugyanakkor a kormány felhívta a területfejlesztési minisztert, hogy a központi költségvetés terhére gondoskodjon a 2023. évben 

a menedzsment- és a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó ügyvédi költségek kiadásai fedezetéül 135 millió forint biztosításáról.

Ennek határideje jövő január 30. Az építési és közlekedési minisztert és a területfejlesztési minisztert arra hatalmazta fel, hogy aláírják a vonatkozó szerződésmódosítást. Budapest főpolgármesterét pedig arra kérte fel, hogy a 4-es metróvonal kivitelezésével kapcsolatos bírósági ítéletek meghozatalát követően – ha a BKV-nak fizetési kötelezettsége keletkezik – 

az építési és közlekedési miniszter útján nyújtson be előterjesztést a kormánynak

a fizetés teljesítésének lehetséges módjairól. A 4-es metrót egyébként 2014 tavaszán adták át az utasforgalomnak, összköltségvetése 452,5 milliárd forint volt. Ebből a kohéziós alap 180,8, a magyar állam 193,7, Budapest Főváros Önkormányzata pedig 78 milliárd forintot fizetett.