November végéig az államháztartás központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 3367,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 290,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 389,7 milliárd forintos hiányt mutattak – közölte a Pénzügyminisztérium. 

Bár a tárca közleményéből nem derül ki, de a havi hiány mértéke óriási lehetett, októberben még 2683 milliárd forintnál járt a költségvetés hiánya, ez ugrott fel 3367 milliárdra, a különbség 684 milliárd forint. 

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ami ennél is fontosabb, hogy ezzel átlépte a deficit a 3152 milliárd forintos éves pénzforgalmi hiányt.

Mindez vélhetően nem független attól, hogy jelentős kifizetésekre került sor. A tárca közleménye is emlékeztet arra, hogy a januári 5 százalékos és a júliusi 3,9 százalékos után novemberben tovább emelkedtek a nyugdíjak és a velük azonos módon emelendő ellátások 4,5 százalékkal. Csak a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésként 217 milliárd forintot kaptak összességében az érintetteknek, emellett nyugdíjprémiumot is kaptak az arra jogosultak. A mintegy 2,5 millió főnek a és az egyszeri juttatás összesen 23,5 milliárd forintot jelentett. 

Ezzel együtt a hiány még rendben lehet, korábban már jelezte a Varga Mihály, hogy a Pénzügyminisztérium a gázvásárlás miatt megemeli a hiánycélt. A tárca mostani közleménye is hangsúlyozza, hogy a kormány megőrzi a költségvetés stabilitását, és tartja az alapfolyamatok szerinti 4,9 százalékos hiánycélt.