Októberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 2,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 3,0, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,8 százalékkal kisebb volt a szeptemberinél – közölte első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

20221125 SukoróKovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Központ építkezés bokrétaünnepe. Fotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap.  2022.11.25. Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Központ építkezés bokrétaünnepe. Sukoró. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap. Köszöntőt mondtak: Kovács Katalin elnök, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az év 10. hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 3,0, az egyéb építményeké 0,9 százalékkal mérséklődött. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,6, az egyéb építmények építésében 5,7 százalékkal nőtt, a speciális szaképítésben 10,8 százalékkal csökkent a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 21,5 százalékkal emelkedett a 2021. októberi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 5,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene 1,4 százalékkal nagyobb volt, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 0,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 2,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 3,8 százalékkal bővült.

Egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt egyébként a harmadik negyedévben 26,2 százalékkal nőttek az építőipar termelői árai, az előző negyedévhez mért árváltozás 5,2 százalék volt. A KSH nyers adatai szerint a termelés szerényen nőtt, éves alapon 1,6 százalékkal.

Vészesen fogy az építőipar megrendelésállománya

Három-négy évre kellene előre látni és kapacitást tervezni az építésgazdaságban, de a következő két év is rendkívül bizonytalan. Építési volumenben 20-25 százalék körüli visszaesést valószínűsítenek jövőre a magyar építőipari szereplők, az ágazatot felügyelő szaktárca vezetői ugyanakkor biztatnak, mondván, a készülő kerettörvények, a patrióta és protekcionista gazdaságpolitika a magyar cégeket hozza helyzetbe.

 

Az építőipari termelés volumenindexei, október