A termelés szerényen, éves alapon 1,6 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 2,2 százalékkal nőtt szeptemberben az építőiparban - derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből. 

20221011 Orosháza A templom vakolatát javítják Orosházán. Felállványozták a katolikus templomot, amely idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Néhol javításra szorul, karbantartására időt és pénzt kell áldozni folyamatosan.
Fotó: Für Henrik/Békés Megyei Hírlap

Az első három negyedéves adatok tanúsága szerint zömmel az építőanyagok jelentős drágulása miatt 26,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva a termelői árak. Az előző negyedévhez mért áremelkedés mértéke 5,2 százalékos volt.

Szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 3,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 0,5 százalékkal kisebb volt. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 7,5, az egyéb építmények építésében 8,2 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 13,1 százalékkal emelkedett.

A szeptemberben kötött új szerződések volumene 20,9 százalékkal maradt el a 2021. szeptemberi bázishoz képest.

 Az épületek építésére kötött szerződéseké 5,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 34,4 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

A szeptember végi teljes szerződésállomány volumene 8,2 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15, az egyéb építményekre vonatkozóké 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Januártól szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest 4,8 százalékkal bővült az építőipari termelés.

A termelői árak az első három negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben (28 és 27,7 százalékkal), az egyéb építmények építése vonatkozásában 22,1 százalékkal nőttek éves alapon. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.