Már több mint egy év óta vannak érvényben Magyarországon az árstopok, ám nyilvánosan a kormány nem magyarázta meg, hogy pontosan milyen indok vezetett a piaci viszonyok között nehezen értelmezhető intézkedésekhez. Orbán Viktor miniszterelnök ezt megtette a KAVOSZ Zrt. hét eleji rendezvényén, ahol a kormányfő arról beszélt, hogy az elmúlt 12 év legnagyobb hozadéka, hogy az alsó négy tizedben elhelyezkedőknek kinyílt a lehetősége, hogy csatlakozzanak a középosztályhoz, ami szerinte most veszélybe került.

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

Az árstopokkal és a rezsicsökkentéssel tehát a különböző társadalmi csoportok felzárkózásának lehetőségét szeretné a kormány továbbra is megőrizni. Ezért ad a magyar költségvetés minden hónapban egy átlagos magyar háztartásnak 180 ezer forintot. 

A miniszterelnök szerint ha összevetnénk, hogy mennyit kellett költeniük ezeknek a csoportoknak a fizetésükből 2010-ben a rezsire, beleértve az élelmiszert is, és hány százalékot most, akkor ma egy sokkal jobb állapotban vagyunk, mint 10 évvel ezelőtt. 

Bár konkrétan a benzinárstopot nem érintette, de ma már a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a középosztály, hanem már az alsó társadalmi rétegek tulajdonában is található személygépjármű, tehát az árstop esetleges kivezetése őket is érzékenyen érintené. 

Ugyanakkor azt elismerte, hogy ezek az intézkedések közgazdasági szempontból vitathatók, de szerinte társadalmi szempontból már nem.