Január 12-én, csütörtökön utalják a 15 százalékkal megemelt nyugdíjakat – közölte a kormányszóvivő kedden a Facebookon. Szentkirályi Alexandra a kormány közösségi oldalán megosztott videóban azt mondta, egy átlagnyugdíj esetén a 15 százalékos emelés havonta 27 ezer, évente 353 ezer forintot jelent. 

Nem szabad elfelejteni – hívta fel a figyelmet –, hogy az emelés a 13. havi nyugdíjat is érinti. A növekedés az idei évre becsült inflációt követi, és nemcsak az öregségi nyugdíjakra, hanem a nyugdíjszerű ellátásokra is vonatkozik.

„Sajnos az magas, és ennél magasabb is lehet a káros brüsszeli szankciók miatt. Az intézkedések ugyanis emelik az energia-, az élelmiszerárakat, mindezzel együtt az inflációt is” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy a kormány a mostani nyugdíjemeléssel védi a nyugdíjasokat, és ha a szankciós infláció a becsültnél magasabb lenne, akkor az idei év során is nyugdíj-kiegészítésre lehet szükség, ahogy tavaly is volt. Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy az idősek továbbra is számíthatnak a kormányra.

Óriásit ugrott a 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat kapók száma egyetlen év alatt

Az extrém infláció már 2022-ben éreztette hatását a nyugdíjakon, ugyanis a pénzromlás kiegyenlítésére bevezetett, több lépcsőben végrehajtott, összesen mintegy 14 százaléknyi emelésnek is köszönhetően óriásit ugrott a magasabb nyugdíjra jogosultak száma: egyetlen év alatt 140 ezerrel nőtt.