Február 1-jétől válnak elérhetővé a magyar vállalatok számára az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Program kedvezményes hitelkonstrukciói – számolt be az állami bank. 

2021.09.01.Eximfoto:
Fotó: Kallus György / VG

Az EXIM Magyarország a program keretében az energiaválságban érintett magyarországi cégeknek kínál hiteltermékeket 

  • beruházási célokra, 
  • energiahatékonysági fejlesztésekre, 
  • forgóeszköz-finanszírozásra 

forintban legfeljebb 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással összesen 700 milliárd forint keretösszegben 2023 végéig. Ez az a program, amelyet hétfő délelőtt hirdetett meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Baross Gábor Újraiparosítási Program néven. Ennek célja, hogy a magas kamatkörnyezet és szigorodó banki hitelkondíciók mellett is biztosított legyen a hazai vállalkozások finanszírozása. Az állami banktól, illetve a vele együttműködő refinanszírozó pénzintézetektől február 1-jétől kérhetnek az ügyfelek részletes tájékoztatást a kölcsönfeltételekről. 

Az igényléseket a rendelkezésre álló hitelkeret kimerüléséig, illetve 2023. december 15-ig lehet benyújtani.

A program egyszerre járul hozzá a újraindításához, valamint Magyarország újraiparosításának támogatása révén a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez. „Ezt szem előtt tartva az EXIM Magyarország a Baross Gábor Újraiparosítási Program keretében olyan, rugalmasan felhasználható hitelkonstrukciókat fog meghirdetni, amelyek a kedvezőtlen kamatkörnyezetben is széles körben elérhető, kedvezményes finanszírozási feltételeket kínálnak a magyar termelővállalatok számára” – hangsúlyozta az EXIM Magyarország vezérigazgatója, Kisgergely Kornél.

Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram részeként a megcélzott magyar vállalatok februártól három különböző konstrukció formájában igényelhetnek rendkívül kedvezményes, fix kamatozású kölcsönt az EXIM Magyarországtól. 

  1. Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitelt az igénylők a kedvezőtlen gazdasági körülmények hatásai miatt bekövetkezett likviditási hiány fedezésére és forgóeszköz-finanszírozásra használhatják fel. 
  2. Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási a belföldön megvalósuló megkezdett, valamint új – kapacitásbővítési, hatékonyságjavítási és technológiakorszerűsítési – fejlesztések finanszírozására lesz fordítható. 
  3. Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Zöld Hitel a vállalatok nemzetközi versenyképességet javító energiahatékonysági, illetve megújuló energiatermelő beruházásainak finanszírozását segíti kedvezményes kamatozású konstrukciójával. 

A hiteltermékekre vonatkozó feltételek február 1-jétől az EXIM Magyarország weboldalán is elérhetők.