Minden eddiginél több, közel 827 ezer személygépkocsi cserélt gazdát 2022-ben a magyar használtautó-piacon – derül ki a JóAutók.hu csütörtöki közleményéből, amely kiemeli, hogy ezzel a használt gépkocsik forgalma egy évtized alatt megduplázódott hazánkban.

használt autó
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója szerint a forgalom növekedését hajtotta, hogy főként a tavalyi év első felében még érezhető csiphiány miatt a használt piacra terelődött kereslet. A magyarországi járműállomány folyamatos, dinamikus növekedésének köszönhetően 

ma már több mint 4,1 millió autó rója az utakat, szemben a 2012-es kevesebb mint 3 millióval.

A közlemény szerint a Datahouse adatai alapján a forgalom felét hat márka adta. Legtöbben Opelt adtak vagy vettek, 96 ezer cserélt gazdát ebből a márkából, ami 11,3 százalékos részesedés. A második helyen 2019 óta a Volkswagen áll, a piac 10,1 százalékát meghódítva, amit 8,6 százalékos részesedéssel követ a Suzuki.

Negyedik a Ford 7,8, ötödik a BMW 6,5 százalékkal, míg hatodik helyen az évről évre egyre kevésbé népszerű Renault-ok következnek, a piac 5,3 százalékát birtokolva, hajszálnyival a Mercedesek előtt. A piacon érezhető a személyautók magas, 15 év feletti életkora is, hiszen 

az adásvételek több mint háromnegyede legalább tízéves kocsit érintett.

Az idei évben normalizálódhat az újautó-piac, ami élénkíteni fogja a használt járművek piacát is a lecserélt kocsik révén, de felfelé indulhat a használt autók importja is, különösen, ha az euró árfolyama kedvezőbb lesz a tavalyinál. A JóAutók.hu ezért 2023-ban újabb csúcsdöntésre számít.