Összesen 691 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el 2022 novemberében a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 7,8 százalékkal emelkedett ezáltal az előző év azonos időszakához képest a KSH gyorsjelentése szerint. 

Two,Beautiful,Young,Stylish,Receptionists,At,A,Reception,Desk,,One Two beautiful young stylish receptionists at a reception desk, one talking on the telephone and the other handing a card to a customer
Fotó: ESB Professional

Novemberben a belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A 380 ezer belföldi vendéghez 856 ezer vendégéjszaka kötődik, ennek 76 százalékát szállodákban töltötték. 

A hotelekben a vendégéjszakák száma 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a panziókban 8 százalékkal csökkent, a közösségi szálláshelyeken 7,6 százalékkal emelkedett a 2021. novemberihez viszonyítva. 

A  külföldi vendégek száma 27, a vendégéjszakáké 15 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. 

A szálláshelyekre érkezett 311 ezer vendég 842 ezer vendégéjszakát töltött el, 83 százalékát szállodákban, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal emelkedett 2021 novemberéhez mérten. 

A külföldivendég-éjszakák 63 százalékát a Budapest–Közép-Duna-vidék turisztikai régióban regisztrálták, míg a belföldiek körében a legnépszerűbb emellett a Balaton volt. Ők az előbbi térségben a belföldivendég-éjszakák 23, utóbbiban a 21 százalékát töltötték.

A vendégéjszakák száma november
 

Novemberben a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 35 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 35 százalékkal magasabb volt az előző évinél.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 10 százalékkal többet, 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Novemberben az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

A múlt év első tizenegy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 46 százalékkal több, közel 25 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 19, a külföldiek több mint kétszer annyi, 114 százalékkal több (14, illetve 10 millió) vendégéjszakát töltöttek el a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 70 százalékkal nőtt, és 421 milliárd forintot tett ki.

Megfeleződhet idén a drágulás a nyári utak piacán, maradhat a magyarok utazókedve

Nem lesz kevesebb magyar a mediterrán tengerpartokon. Ha minden jól megy.