Miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységég kapcsán célvizsgálatot folytatott a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél (MagNet Bank), több hiányosságra is fény derült. Ezért a jegybank 51,25 millió forint értékű felügyeleti bírságot szabott ki a pénzintézetre.

Budapest, 2020. augusztus 10.A MagNet Közösségi Ház az Andrássy út 98-ban. Az épület 1883-85 között épült Petschacher Gusztáv tervei szerint a Pallavicini család számára, historizáló-neoreneszánsz stílusban. Az Andrássy út Körönd utáni szakaszának egyik legreprezentatívabb épülete. Az épület sokáig irodaházként működött, a Hídépítő Rt. székhelyeként. Ma egy újabb renoválást követően itt foglal helyet a MagNet Bank Zrt. központi fiókja és irodái az épület jobb szárnyában, valamint a Magnet Közösségi Ház a bal szárnyban.
Fotó: Róka László / MTI

A 2020. január 1-jétől lezárásáig tartó vizsgálat szerint 

a bank számos esetben nem dolgozta fel a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás gyanújára vonatkozó szűrési riasztásokat. 

Ez ahhoz vezetett, hogy a bank nem tudott időben eleget tenni bejelentési kötelezettségének az illetékes hatóságnál, illetve nem volt képes megfelelő kockázatcsökkentő intézkedéseket hozni.

A hitelintézet által alkalmazott szűrésekkel és az ezek során alkalmazott küszöbértékekkel kapcsolatban is voltak hiányosságok, ezért a rendszer több indokolt esetben nem jelzett. A jegybank szerint a bejelentési és ismételt bejelentési gyakorlatok is hiányosak voltak.

A vizsgálat szerint a MagNet Bank nem a kockázataihoz igazodva, tehát 

nem a jogszabályoknak megfelelően szerezte be egyes érintett ügyfeleitől az azok pénzeszközeinek forrására vonatkozó információkat. 

Ezen adatok, dokumentumok hiányában nem tudta megítélni bizonyos tranzakciók, ügyfelek pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatát sem.

További hiányosság volt, hogy a bank az ügyfélkapcsolatok létesítésénél, illetve az ügyfelek újbóli átvilágítása során beszerzett okmánymásolatok fotóit sem vetette össze a kockázatos esetekben a később teljesített ügyletekben az adott tranzakciókhoz bemutatott okiratokon szereplő képmásokkal. Emiatt nagyobb volt annak kockázata, hogy a tranzakció előtt bemutatott fénykép esetleg manipulált, vagy hamis azonosító okirattal hajtanak végre visszaélést.

A pénzintézet a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési képzéseket sem tartotta meg dolgozói számára a jogszabályai határidőben, és problémás volt a pénzváltási tevékenységet végző közvetítőinek ellenőrzése is. Így fennállt annak kockázata, hogy az utóbbiak sem tesznek bejelentést a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás gyanúját felvető esetekről.

Az MNB hétfői határozata a bírság mellett 2023. január 31. és május 31. napi határidőkkel kötelezte a bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére,

valamint a banknak jövő év február 15-ig új intézkedési tervet kell készítenie a szűrőrendszerével és a bejelentések megtételével kapcsolatos jogsértések jövőbeni kiküszöbölésére. Augusztus 31-ig meg is kell küldenie a feltárt hiányosságokkal kapcsolatos intézkedések ellenőrzésének végrehajtásáról készített belső ellenőri jelentést a jegybanknak.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank súlyosbító körülményként vette figyelembe egyes hiányosságok súlyosságát, rendszerszintű, ismétlődő voltát, gyakoriságát, illetve a biztonságos működésre gyakorolt hatását és a mulasztáshoz kapcsolódó kockázatát. Enyhítő körülménynek számított, hogy a MagNet Bank a vizsgálatban együttműködött, illetve több jogszabálysértő gyakorlat kapcsán már intézkedéseket hozott azok kiküszöbölésére – olvasható a jegybank közleményében.