Ma tartja idei első kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt hétfőn: a piac arra számít, hogy a grémium ezúttal sem változtat az alapkamat 13,0 százalékos szintjén és a kamatfolyosó két szélén. A jegybank legutóbb szeptember 27-én emelt alapkamatot, akkor 125 bázispontos szigorítást hajtott végre az augusztusi 100 bázispontos emelés után. A kilencedik hónapban megtartott ülést követően bejelentették az alapkamatemelési ciklus leállítását.

MNB
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A monetáris szigorítás októberben más eszközökkel folytatódott, az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti.

A központi pénzintézet hivatalos kommunikációjában a decemberi kamatdöntő ülést követően megerősítette: a szigorú monetáris kondíciók tartósak maradnak, az alapkamat jelenlegi szintjének fenntartása szükséges ugyanis az árstabilitási cél eléréséhez.

Matolcsy György jegybankelnök néhány nappal ezelőtt a Gazdasági Versenyhivatal elnökével folytatott megbeszélés után azt nyilatkozta: az mielőbbi és tartós letörése nyithat utat ahhoz, hogy a kamatok mérséklődjenek, és az alacsonyabb kamatkörnyezet támogassa az intenzív, zöld növekedési fordulatot, elősegítve az ország fenntartható felzárkózását.