A korábbi 50 ezerről 58 ezer forintra emelkedett januártól az első sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott kormányzati támogatás – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerdán.

Languages learning and translate, communication and travel concept Books with covers in colors of flags of Europe countries, laptop and globe on a table in a modern interiorSource page for the map texture: http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=57730
Fotó: Getty Images

Nagy-Vargha Zsófia a fiatalok támogatását szolgáló intézkedésekről elmondta, az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár. Ugyanez igaz a fiatalok jogosítványszerzésének támogatására is – folytatta, hozzátéve: a sikeres KRESZ-vizsga díját 25 ezer forintos értékhatárig visszafizetik a húsz év alattiaknak, de aki kisgyermekkel van otthon – legyen szó akár egy gyeden lévő nagyszülőről – korhatár nélkül élhet a támogatási formával.

A helyettes államtitkár jelezte továbbá, hogy hamarosan meghirdetik a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram soron következő pályázatait. Tájékoztatása szerint 2023-ban a lelki egészség témája kerül középpontba, ezért olyan ifjúsági szervezetek pályázatait várják, amelyeknek a programjában ez a tematika megjelenik. 

Visszaüthet a nyelvvizsga-amnesztia: harmadával zuhant a vizsgázók száma

Ötből négy támogatott nyelvtanuló angolból vizsgázott, ám az elmúlt két évben az ő számuk is nagyot zuhant.