Január 1-jétől szja-mentességet élveznek azok a nők is, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, hasonlóan a négygyermekes anyákhoz, akiknek 2020 óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ez a lehetőség pedig nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem a gyermekgondozási ellátásokra is, amelyeknek az összege ezáltal jelentősen nő – közölte a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS).

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A csecsemőgondozási díj összege – amelyet 168 napig kapnak az édesanyák – 2021 júliusa óta megegyezik a korábbi fizetés 100 százalékával, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le belőle. A 30 éves koruk előtt szülő vagy a negyedik gyermeküknek életet nők azonban a csed ideje alatt is mentesülnek az megfizetése alól, így 

a korábbi bruttó fizetésükkel azonos összegű ellátásban részesülhetnek 

– ismertette a KINCS.

Újabb jó hír a kisgyermekeseknek

Januártól emelkedett a gyed maximális összege is.

Hozzátették, az az átlagbér mértékéig, azaz 500 ezer forintig érvényesíthető, így 

havonta 75 ezer forinttal többet kaphatnak a 30 év alatti, valamint a négygyermekes édesanyák.  

A gyermekgondozási díj a gyermek féléves korától kétéves koráig jár. Ennek az összege a korábbi fizetés 70 százaléka, 2023-ban maximum 324 800 forint lehet, mellette akár nyolc órában is dolgozhatnak az anyák. 

A gyed összege az szja-mentesség hatására 20 százalékkal emelkedhet, mivel csak a 10 százalékos nyugdíjjárulékot vonják le belőle, a 15 százalékos szja-t nem. 

Ez a gyed maximális összegében részesülő anyák esetén majdnem havi 50 ezer forintos jövedelemnövekedést jelenthet – olvasható a közleményben.

A KINCS számításai szerint a fiatal párok nettó jövedelme a családalapítást követően harmadával nőhet. Például egy 27 éves, fejenként bruttó 400 ezer forintot kereső pár a gyerekvállalás előtt 532 ezer forintot vihet haza. Ha összeházasodnak, és megszületik az első gyermekük, akkor – az anya szja-mentességének, a családi adókedvezménynek, az első házasok adókedvezményének és a családi pótléknak köszönhetően – 693 ezer forintra nő a nettó jövedelmük, azaz 30 százalékkal több bevételre tesznek szert.

Emellett 2023-ban változatlan feltételekkel vehető fel a 10 millió forintos amely a gyermek megszületését követően azonnal kamatmentes kölcsönné válik 

– jegyezték meg.