Mindenki elfogadta azt az elképzelést, hogy az alacsony keresetű decilisekben legalább az mértékét elérő béremelése kerüljön sor, ennek a kiszámolása zajlik a következő napokban – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) mai ülését követően, ahol a 4 közszolgáltató ágazat mintegy 200 ezer munkavállalóját érintő fizetésfejlesztésről tárgyaltak a szakszervezetek, a munkáltatói oldal és a tulajdonosi jogokat gyakorló kormány képviselői, miután a 3 éves bérmegállapodásban rögzített idei évre vonatkozó fizetésfejlesztést felemésztette az infláció.

Budapest 2022.08.31.Volánbus
Fotó:  Vémi Zoltán / VG

Palkovics Imre ismertetése szerint a munkavállalói oldal egységesen 20 százalékos igénnyel indított, ugyanakkor az csak a vállalati szintű megállapodásokból derül ki, hogy az egyes munkavállalói csoportok milyen mértékű emelésre számíthatnak.

Abban bízunk, hogy az átlagkereset szintjéig 15-16 százalékos bérfejlesztés valósulhat meg, de ahogy megyünk lejjebb a kereseti sávokban, ez úgy emelkedhet, egyes munkavállalói csoportoknál 20-25 százalékig

– mondta a Munkástanácsok vezetője

Kedvezően értékelte a mai egyeztetéseket Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője, aki a Világgazdaságnak elmondta, a munkáltatói oldal és a kormány részéről megvolt a fogadókészség az inflációval azonos mértékű bérfejlesztés vonatkozásában. 

Elmondása szerint az eseményen jelenlévő Fónagy János államtitkár jelezte, hogy az állam korábban és figyelemmel kísérte a folyamatokat, és ha szükséges volt, beavatkozott, és ígéretet tett rá, hogy ez az  idén is így lesz.

Az állami társaságok most külön-külön gyorsított ütemben folytatják le az egyeztetéseket az érintett szakszervezetekkel. Az emelés mértéke társaságonként eltérő lehet, de az alapcél minimálisan, hogy a fizetések megtartsák a reálértéküket. Mészáros Melinda megerősítette, hogy a legalacsonyabb jövedelműek esetén van egyfajta priorizálás.

Azt szeretnénk, hogy februárban kifizetendő januári bérek már az emelt mértékben legyenek meghatározva

– mondta, hozzátéve, hogy ezen a héten minden területen folytatódnak az egyeztetések.