Jó néhány vendéglátó jelentette be az elmúlt hónapokban a tevékenység szüneteltetését, a reáljövedelmek csökkenése a kereslet visszaesését okozta, de novemberben 2,8 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene az októberi 2,1 százalékos visszaesés után. A jelentős áremelések következtében 33,5 százalékkal emelkedett a szektor árbevétele – összegezte a KSH adatait Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. 

Őszre sokan bezártak, és további helyek készülnek kényszerpihenőre az átháríthatatlanul nagyra nőtt költségek miatt. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A novemberi vendéglátóhelyi adatokra épülő idegenforgalmi elemzés szerint a kedvezőtlen folyamatokat ellensúlyozhatta, hogy folytatódott a turizmus helyreállása, a nyitva tartó vendáglátóhelyek pedig a tapasztalatok alapján telt házzal üzemeltek, így nem volt visszaesés a vendéglátás területén. 

Az idegenforgalom javulása a szolgáltatásegyenleget, ezen keresztül pedig a folyó fizetési mérleg javulását is támogatja

 – hangsúlyozta a szakértő. 

A járvány elleni korlátozásokat szinte teljesen feloldották, ami határozottan élénkítette az európai turizmust, de a háború miatti óvatosabb magatartás rontja a kilátásokat. Az energia- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése pedig érdemben csökkenti a vásárlóerőt. Az Európán kívüli vendégforgalom jóval lassabban állhat helyre, miközben a szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása új lendületet adhat a nemzetközi turizmus visszaépüléséhez. 

A vendéglátás több nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, amikor a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kellett a béreket, míg az elszálló energia- és élelmiszerárak miatt elkerülhetetlen volt a két számjegyű, közel 30 százalékos áremelkedés.

A vendéglátás mutatói
 

Jelentős mértékben rontják a kilátásokat az emelkedő energiaárak. Egyfelől csökken a háztartások elkölthető jövedelme, ami csökkenő kereslethez vezethet, másfelől ennél lényegesen nagyobb kockázatot jelentenek a sokszorosára ugró energiaköltségek, ami az árak többszöröződését indokolná. 

Miután ilyen mértékű áremelést már nem lehet áthárítani a vendégekre, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti, vagy tartós bezárásra

 – szögezte le Suppan Gergely.

Érdemi fordulat következhet be a munkaerőpiacon, a Manpower ősz eleji felmérése szerint a horeca- (hotel, vendéglátás, rendezvényszervezés) szektorban, a szállodák és éttermek 39 százaléka tervezett elbocsátást a megugró energiaköltségek miatt. Ez 12 százalékponttal haladja meg a munkaerő-felvételben gondolkodó cégekét, megszüntetve a munkaerőhiányos helyzetet is. 

A kilátásokat érdemben javítja az európai földgáz- és áramárak közelmúltbeli zuhanása, azonban az energiaárak alakulásának előrejelzése továbbra is nehézségekbe ütközik – jegyezte meg az elemző.