Novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál, a termék-külkereskedelmi egyenleg 1,372 milliárd euróval romlott, ami az első becslésnél 132 millió euróval kedvezőtlenebb – tudatta a Központi Statisztikai Hivatal második becslésében.

CHINA-SHANDONG-QINGDAO PORT (CN) (230128) -- QINGDAO, Jan. 28, 2023 (Xinhua) -- A container ship sails to Qianwan Container Terminal of Qingdao Port  in east China's Shandong Province, Jan. 27, 2023. (Xinhua/Li Ziheng) (Photo by Li Ziheng / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: AFP

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 9,1, a behozatalé 14 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Euróban kifejezve az értéke 19, míg az exporté 31 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 22, a behozatalban 29 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A vártnál nagyobb hiányról Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően is említést tett. 

Az áruforgalom oldalán a novemberi adatban megjelenhettek egyedi hatások, amelyek a nagy kapacitásnövelő hazai beruházásokhoz kapcsolódnak, viszont jelezte azt is, hogy itt is fordulat körvonalazódik.

A közúti jármű exportvolumene hatodával, importvolumene több mint ötödével nőtt

A gépek és szállítóeszközök 2021. novemberi áron számított kivitele 18, a behozatala 23 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint negyedével, importvolumene több mint harmadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

A közúti jármű exportvolumene hatodával, importvolumene több mint ötödével nőtt. 

Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon több mint ötödével, importoldalon több mint harmadával emelkedett. Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene közel ötödével, importvolumene több mint ötödével volt nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel tizedével, az importvolumene több mint harmadával nőtt. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel és a behozatal esetén azonos mértékben, 10 százalékponttal járult hozzá a megfelelő irányú forgalom volumennövekedéséhez.

A feldolgozott termékekből is behozatalra szorulunk

A feldolgozott termékek exportvolumene 2,2, az importvolumene 8,5 százalékkal emelkedett. A mindkét oldali forgalomnövekedéshez döntően a szakmai, tudományos ellenőrző műszer forgalma járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali volumennövekedést a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, az importoldalit pedig az egyéb feldolgozott termék befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedéséhez 0,7, az esetén pedig 3,1 százalékponttal járult hozzá.

Jelentősen csökkent az energiahordozók hazai exportja

Az energiahordozók exportvolumene 17 százalékkal csökkent, míg importvolumene 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mindkét oldali orgalomváltozáshoz döntően a természetes és mesterséges gáz, ezen túlmenően az importoldali forgalomnövekedéshez a villamos energia járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 0,7 százalékponttal csökkentették, míg a teljes importét 0,2 százalékponttal növelték.

Megugrott az élelmiszerimport

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 3,3 százalékkal kisebb, míg a behozataláé 9,8 százalékkal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali forgalomcsökkenést a hús és húskészítmények, míg az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,2 százalékponttal csökkentette, míg az importét 0,5 százalékponttal növelte.

Egyharmadával nőtt az EU-n kívüli országokból az import volumene

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 8,5 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 568 millió euróval javult, 940 milliós többlet keletkezett. Az export 78, az import 64 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 2,0, a behozatalé 30 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,9 milliárd euróval romlott, 2,4 milliárdos passzívumot mutatott.