Országos razziába fogott napokkal ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az ellenőrzéssorozatnak minden bizonnyal kedden, február 14-én, vagyis Valentin-napon lesz a csúcspontja. Az állítás azzal együtt is igaz lehet, hogy több helyütt egészen a hét végéig tartanak a Valentin-napi revíziók.

virágbolt
Fotó: Shutterstock

A hatóság nem is rejtette véka alá (https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/adotraffipax), hogy szinte minden megyében célzott ellenőrzéseket tart a szerelmesek ünnepeként is emlegetett nap – egyúttal kereskedelmi kampány – alkalmából. 

Adóhivatali érdeklődésre számíthatnak a virág- és az ajándékárusok, de megyétől függően az ékszerkereskedők és az édességet kínáló vállalkozások is. Nemcsak a hagyományos üzleteket keresik fel a emberei, hanem a piacokat, a kitelepüléseket is, emellett a virtuális térben is tartanak ellenőrzéseket.

A legfontosabb kérdés – mondhatni, szokás szerint –, hogy az árusok adnak-e nyugtát, számlát a vevőknek, emellett megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottaikat.

Az adóhivatal jó ideje előre meghirdeti a razziáit az internetes oldalán. Az úgynevezett adótraffipaxnak a tapasztalatok szerint megvan a haszna. Sok kereskedő ezekben az időszakokban betartja a szabályokat, az online pénztárgépek adatai pedig jelzik, ha az eladók később lényegesen kevesebb vásárlást ütnek be.

Fontos információt közölt a NAV az adóbevallás-tervezetekről

Március 15-től elérhetővé válnak az adóbevallás-tervezetek.